Elkelt az utolsó két hely is az elit elitjében: Madrid és Dortmund ünnepelhet

GettyImages-2081939758
2024.03.13. 23:46
Kiesett a tavalyi döntős a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között. Hiába állt 87. percen át továbbjutásra Madridban az Internazionale, végül tizenegyespárbajba torkollott az Atlético elleni párharc. Itt aztán Jan Oblak lett a hős, aki két lövést megfogott, majd a méterekkel a kapu fölé bombázó Lautaro Martínezt is megbabonázta. A Borussia Dortmundnak 30 jó perc is elég volt a PSV Eindhoven elleni visszavágón ahhoz, hogy 2–0-ra győzzön és biztosítsa helyét a negyeddöntőben.

Óriási elánnal esett ellenfelének az Atlético Madrid, hogy mihamarabb megpróbálja ledolgozni a Milánóban összeszedett egygólos hátrányt. Diego Simeone együttese a San Siróban több mint 90 perc alatt sem tudott összehozni egy kaput eltaláló gólszerzési kísérletet – odahaza, a Wanda Metropolitanóban alig több mint 90 másodperc kellett ahhoz, hogy Sztefan Szavics fejjel máris veszélyeztessen. A folytatásban is letámadtak a madridiak, Samuel Lino, majd Antoine Griezmann veszélyeztetett, miközben Simeone a kispad előtt tapsolva-ugrálva-táncolva fanatizálta az övéit – a pályán és a lelátón lévőket egyaránt.

Az Inter negyedóra elteltével veszélyeztetett először, egy kontra végén a jobb oldali szárnyvédő, Denzel Dumfries lövését kellett Jan Oblaknak hárítania, majd a kipattanóra is a holland érkezett először – hogy aztán ismét a szlovén kapus bravúrja jelentse a végállomást az akció számára.

Húsz perc után kiegyenlítettebbé vált a játék, ám Koke beadása után Álvaro Morata így is megszerezhette volna a vezetést az Atlétinek: Yann Sommer szerencséjére azonban hiába fejelhetett teljesen tisztán, nem tudta elég jól helyezni a labdát a spanyol center.

Ám míg a hazaiak minden lehetőséget elpuskáztak, addig az Inter a második valódi esélyét gólra váltotta: Nicolo Barella lekészített labdáját a pályafutása legelső BL-gólját szerző Federico Dimarco vágta a kapu közepébe (0–1). A vezetés azonban nem tartott sokáig...

A sérüléséből felépült Antoine Griezmann a középkezdés után két percen belül visszahozta a továbbjutásért folyó küzdelembe az Atlétit: a francia világbajnok Benjamin Pavard és Alessandro Bastoni szerencsétlenkedése után 7 méterről lőtt a kapu jobb oldalába (1–1). Nem véletlenül hangsúlyozta a karmester szerepét Simeone, aki szerint az egész csapata másként néz ki támadásban Griezmann-nal, mint nélküle, az oldalán valahogy minden játékosának több az önbizalma. 

A játékrész hajrájában aztán Pavard javított valamit a gólnál elkövetett hibájából, a gólvonal előtt blokkolva Griezmann újabb ígéretes lövését...

A második félidő már jóval békésebb mederben csordogált, az 52. percben Sommernek kellett újabb bravúrt bemutatni Griezmann próbálkozásánál, de ezt leszámítva jó 30 percig nem akadt komoly helyzet egyik kapu előtt sem.

A 76. percben a leshatárról kilépő Marcus Thuram állíthatta volna vissza összesítésben a kétgólos milánói fórt, de 14 méterről – ziccerben – kapu fölé bombázott.

A hajrát megint megnyomta az Atléti, ebből pedig az Inter előtt újabb kontralehetőségek adódtak. Szinte mintha nem is lett volna középpálya, pillanatok alatt játszotta át mindkét csapat a labdát az ellenfél térfelére, ha épp nála volt. Memphis Depay a 85. percben kapufát lőtt, és ekkor úgy tűnt, az Inter kihúzhatja a maradék időt. Két perccel később viszont már nem hibázott a holland támadó, 12 méterről a jobb alsóba helyezett – ezzel hosszabbításra mentve a párharcot (2–1).

A spanyolok mezőnyfölénye a hosszabbításra is kitartott, de Depay és Ángel Correa újabb lehetőségéből sem született gól. Az Inter érezhetően kifogyott a szuflából, és a tizenegyesekre hajtott. Ez pedig össze is jött a tavalyi döntősnek.

A szétlövésben Jan Oblak egymás után Sánchez és Davy Klassen lövését is védte, míg Sommer csak Saúl Niguez tizenegyesét tudta hárítani. Az ötödik párnál Lautaro Martínez úgy tehette le a labdát a mészpontra, ha kihagyja, kiesik a csapata. A nyomást pedig nem bírta el az argentin gólvágó – méterekkel a bal felső sarok fölé lőtt.

A vártnál nehezebb hazai siker Dortmundban

A Dortmund–PSV-mérkőzés lehetséges hőseként Jadon Sanchót harangozta be a német sajtó, és három perc után úgy tűnt, igazuk lesz a helyi szakiknak. A Manchester Unitedtól télen kölcsönvett szélső Julian Brandt gólpasszából már a meccs legelején megszerezte a vezetést a Borussiának (1–0).


A PSV igyekezett gyorsan válaszolni, de nem igazán találta a fogást Edin Terzic csapatán, miközben a németek kedvükre kontrázhattak, már az első tizenöt perc végére eldönthették volna párharcot. Előbb Niclas Füllkrug került ziccerben egy újabb Brandt-féle remek indítás után, majd Joey Veermannal ütközve került gyanús körülmények közt földre a tizenhatoson belül Donyell Malen. Büntető azonban nem járt utóbbiért...

A Dortmund nem tudta bevinni a döntőnek ígérkező ütést, a PSV pedig fokozatosan felvette a ritmust, a játékrész hajrájában mezőnyben, a második félidő elején pedig már a kidolgozott helyzetek számában is kiegyenlítetté téve a meccset.

Az ember érzése az volt szünet után, a BVB, ha tehetné, kibekkelné mind a 45 percet, maximum egy-két kontrából átlépve labdával együtt a felezővonalat. Egy ilyen ellentámadás végén a 65. percben aztán megpecsételhette volna a holland rivális sorsát Füllkrug, de a bal alsó irányába fejelt labdájára odaért a kapus.

A 74. percben fokozódtak a Dortmund problémái: Sancho húzódásgyanús szituáció után ápolást kért, majd bicegve elhagyta a játékteret. Néhány pillanatra úgy tűnt, a problémából jön a megoldás is a BVB gondjaira: az angol szélsőt váltó Marco Reus szabadrúgása után ugyanis Füllkrug hét méterről, jobbal a kapuba helyezett – de a videózás alapján lesről, így a gól nem ért.

A végjátékban az eindhoveniek teljesen kitámadtak, Gregor Kobel több bravúrt is bemutatott, de a meccs csattanója a Borussiáé lett: Isaac Babadi hibáját kihasználva Reus lépett ki ziccerben a labdával, majd lőtt 14 méterről a vendégkapuba (2–0).

Ezzel a BVB és az Atlético Madrid is a legjobb nyolc közé került.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

  • Atlético Madrid (spanyol)–Internazionale (olasz) 2–1 (Griezmann 35., Depay 87., ill. Dimarco 33.) – tizenegyesekkel: 3–2
Továbbjutott:az Atlético Madrid, 2–2 után tizenegyesekkel
  • Borussia Dortmund (német)–PSV Eindhoven (holland) 2–0 (Sancho 3., Reus 90+5.)

Továbbjutott: a Borussia Dortmund, 3–1-es összesítéssel.

A LEGJOBB NYOLC MEZŐNYE
Atlético Madrid (spanyol), Arsenal (angol), Borussia Dortmund (német), Bayern München (német), Barcelona (spanyol), Manchester City (angol), Paris Saint-Germain (francia), Real Madrid (spanyol)

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

A negyeddöntők sorsolását pénteken, közép-európai idő szerint 12 órakor tartják. Az első mérkőzéseket április 9-én és 10-én, a visszavágókat pedig 2024. április 16-án és 17-én játsszák.

Az elődöntők sorsolását szintén pénteken tartják. Az első mérkőzésekre április 30-án és május 1-jén, a második mérkőzésekre pedig 2024. május 7-én és 8-án kerül sor.

A döntőt június elsején játsszák a londoni Wembley stadionban.

(Borítókép: Denis Doyle / Getty Images)