2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Európa-bajnokság 2024
Válasszon...

Kylian Mbappé két fronton is sorsfordító döntést hozott

2024.06.17. 07:35
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott sztárja csapata düsseldorfi sajtóértekezletén két témában is megnyilvánult az Ausztria elleni bemutatkozó mérkőzés (hétfő, 21.00 óra) előestéjén. Egyrészt jelezte, hogy kihagyja a párizsi olimpiát, másrészt a közelgő francia parlamenti választásokon való részvételre hívott fel, továbbá arra, hogy akadályozzák meg a szélsőségesek hatalomra kerülését.

Vasárnap Düsseldorfban sajtóértekezletet tartott a francia labdarúgó-válogatott, amelyen Kylian Mbappé és Marcus Thuram képviselte a németországi Európa-bajnokság nagy esélyesét. Mint ismeretes, a franciák hétfő este 21.00 órakor Ausztria ellen mutatkoznak be a D csoportban. 

Mbappé először is bejelentette, hogy új klubja, a Real Madrid kérésére nem vesz részt a francia válogatottal a párizsi olimpián, majd némiképp váratlanul politikai kérdéseket kezdett el feszegetni, utalva a június 30-án és július 7-én esedékes előrehozott francia parlamenti választásokra.

„Úgy látom, sorsfordító napokat élünk át Franciaországban  – hangsúlyozta az anyai ágon algériai berber, apain kameruni felmenőkkel rendelkező sztár. – Mindenekelőtt honpolgárok vagyunk, és nem lehetünk közömbösek. Példátlan helyzet alakult ki hazánkban. Ezért fordulok a néphez, elsősorban a fiatalokhoz. Láthatjuk, hogy a szélsőségesek ott állnak a hatalom megszerzésének kapujában, ezért azt kérem a fiataloktól, hogy menjenek el szavazni! Azonosulnunk kell hazánk értékeivel, minden szavazat számít, és bízom benne, hogy jól választunk.”

Marcus Thuram a szélsőjobb elleni szavazásra szólított fel, és Mbappé csatlakozott társához:

Osztozom azokban az értékekben, amelyeket Marcus képvisel. Szólásszabadság van, és nekem ez a véleményem. Ismétlem, a szélsőségek ellen vagyok, mert ezek megosztják az embereket. Sajnos a fiatalok jó része közömbös, de én felszólítom őket, hogy menjenek el szavazni. Azt akarom, hogy jusson el hozzájuk az üzenetem. Büszke akarok lenni a hazámra, és azt akarom, hogy ez a haza képviselje az én értékeimet. Ez most fontosabb, mint az Ausztria elleni mérkőzés. Hiszek a sokszínűségben, a toleranciában és a mások iránti tiszteletben.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!


Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM