Magdolna
18 °C
27 °C

Vb-döntőnkbe került a rossz első félidő

2009.10.14. 10:16 Módosítva: 2009-10-14 10:16:12
90 hozzászólás

Egy rossz és egy lenyűgöző félidő nem adta ki a meccs alapján jogos döntetlent, így Magyarország lemaradt az U20-as világbajnokság döntőjéről. Egy buta hiba, és a hátrányba kerülő, rossz felállásban játszó csapat zavara lenullázta az első félidőnket, de a második félidőben a magyar válogatott megmutatta erejét, és hatalmasat küzdve kétgólos hátrányból is nyílttá tette a meccset. Hiányérzetünk van, fanyalogni mégsincs okunk.

Egervári Sándor a mérkőzés előtt a legracionálisabb döntést hozta: három védekező középpályással szállta meg a magyar térfelet, így próbálva megfékezni a gyors ghánai támadásokat. A taktika védekező része működött is, de labdakihozatalaink - Koman Vladimir nélkül - a támadók felé ívelgetett labdákra korlátozódtak, így csak percekre sikerült levennünk a magyar kapuról a nyomást.

Utólag könnyű okosnak lenni, valószínűleg egy vb-elődöntőben legtöbben az óvatos játékra szavaztunk volna, de ettől még tény marad: elhibázott felállással léptünk pályára. Ez rögtön ki is derült a szünet után, amikor a már valóban 4-4-2-es rendszerre átállított csapat az első percektől kezdve uralta a második félidőt. A támadóbb felfogású, ráadásul fegyelmezetten, és rengeteg hittel támadó magyar válogatott megmutatta azt is, hogy nyomás alatt a ghánai védelem is képes óriási hibákra. A szünet utáni játékot látva még fájdalmasabb, hogy nem játszhatunk döntőt, a Németh Krisztián és Koman Vladimir nélkül játszó csapat a 2. félidőben lefocizta a vb-döntős Ghánát.

Az egyenlítésért támadó csapatot aztán egyszer lekontrázták, és ahogy Kiss Máténak Csehország ellen, úgy a ghánai jobbszélsőnek is elsült a lába, a magyarhoz hasonlóan fontos pillanatban szerezte élete gólját. Az Egyiptomban látott válogatottunktól már nem is volt meglepő, hogy a záróakkordnak szánt találatra azonnal válaszolt, és visszajött egy gólra. A hátralevő öt percben viszont elmaradt a nagy magyar nyomás, a holtfáradt magyarok elől az afrikaiak eldugták a labdát.

Ghána-Magyarország 3-2 (2-0)

Kairó, 32 ezer néző, v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Gólszerzők: Adiyiah (10., 31.), Quansah (81.), illetve Futács (73.), Balajti (84.)
Sárga lap: Agyemang-Badu (12.), Addae (34.), Quansah (52.), illetve Debreceni (55.), Korcsmár (66.)

Ghána: Daniel Agyei - Samuel Inkoom, Bright Addae, Daniel Addo, David Addy - Abeiku Quansah (Gladson Awako, 93.), Emmanuel Agyemang-Badu, Mohammed Rabiu, Andre Ayew (Opoku Agyemang, 75.) - Dominic Adiyiah, Ransford Osei

Magyarország: Gulácsi Péter - Zámbó Bence, Debreceni András, Szabó János, Présinger Ádám (Varga Roland, a szünetben) - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt (Futács Márkó, 71.), Simon Ádám, Kiss Máté - Simon András, Németh Krisztián (Balajti Ádám, a szünetben)

A másik elődöntőben: Brazília-Costa Rica 1-0

A továbbjutást talán a védelem egyik legbiztosabb pontjának tartott Présinger Ádám 11. percben elkövetett döntötte el, a balhátvéd a rosszul hazapasszolt labda után lassan mozdult menteni, így az üres kapura gurított labdát sem tudta kivágni. Az ő idegessége az első játékrészben átragadt az egész védelemre, amely a másodikban aztán már magabiztosan rombolt, az eltiltásból visszatért Debreceni András szinte az egész meccsen nem veszített párharcot, számtalan beadást fejelt ki.

Afrika bajnoka után Közép-, és Észak-Amerika (CONCACAF) bajnoka jön a bronzmeccsen, Costa Rica ellen már ott lehetnek a csapatban az eltiltottak, azaz a harmadik helyért zajló mérkőzésen előfordulhat, hogy a legerősebb összeállításában léphet pályára a magyar válogatott. Costa Ricát hamarosan bővebben is bemutatjuk.

Játékosértékelés

Gulácsi Péter a gólokról nem tehetett, bár a hazaadásnál talán elérhette volna a labdát, ha kivetődik. A második félidőben volt néhány komoly védése, 6-os.

Zámbó Bence a védelem jobbszélén kezdett, de Présinger cseréje után a balszélre került át. Volt néhány bizonytalansága, de elődjénél sokkal jobban oldotta meg a feladatot, 6-os.

Debreceni András Az eltiltás, és sérülés miatt többször hiányzó középhátvéd biztos pont volt, határozottan, jól játszott. Voltak fontos szerelései, rengeteg labdát fejelt ki, egyetlen szavunk nem lehet a játékára, 7-es.

Szabó János visszavonhatatlanul a világbajnokság egyik nagy felfedezettje. Hozta a szokásos biztos játékát, és bár az idegeskedés rá is ráragadt, a második félidőben már jól játszott. Ha ziccerét befejeli, a mérkőzés hőse lehetett volna, 6-os.

Présinger Ádám eddig a védelem egyik legbiztosabb pontja volt, Ghána ellen mégis rajta ment el a meccs. A korábban gyakorlatilag hiba nélkül játszó balhátvéd mindkét ghánai gólban benne volt az első félidőben, cseréje teljesen jogos volt, 4-es.

Gosztonyi András beadásai után a második félidőben alakult ki néhány veszélyes helyzet, de Koman támadószerepét nem tudta átvenni, néha eltűnt a mezőnyben. A második félidőt most jobban bírta erővel, 7-es.

Korcsmár Zsolt megpróbált vezér lenni új csapatkapitányként, rengeteget futott, sokat ütközött a középpályán, a második félidőben már a labdakihozataloknál is hasznos volt, 7-es.

Simon Ádám fogyott el a leginkább a középpályások közül, felemésztette a ghánai középpályásokkal vívott futóverseny. Helytállt, voltak fontos labdaszerzései, futott, amíg bírta, 6-os.

Kiss Máté az első félidőben kétszer is helyzetbe kerülhetett volna, de védekező középpályásként oldotta meg a helyzeteket a kapu előtt. A második félidőben jobbhátvédet játszott (ő a 6. magyar, aki ezen a poszton szerepelt a vb-n), jól megoldotta a feladatát, 6-os.

Simon András bátran játszott, az első félidőben ő volt a legveszélyesebb magyar, még gólt is lőhetett volna, ha a játékvezető nem állítja meg tévesen. Fontos része volt a feltámadásban, a Futácsnak adott gólpassza mestermunka volt, 7-es.

Németh Krisztián csak vergődött a ghánai védők között, amikor meg tudta tartani a labdát, nem volt kinek lekészítenie. Rugdosták rendesen, el is ment a kedve a játéktól, csak egy félidőt kapott, 5-ös.

Cserék:

A szünetben kettőt cserélt Magyarország, Présinger helyett Varga Roland lépett pályára, a Brescia játékosa a bal szélen folyamatos veszélyt jelentett, bár lövései nem jöttek be, az ő beállásával nagyot javult a magyarok játéka, 7-es. A Némethet váltó Balajti Ádám kapufával mutatkozott be, majd a hajrában ő hozta vissza a meccsbe a csapatot. Gyorsasága, a kapu előtti határozottsága kellett első vb-góljához, kicsit még bizonytalan a játéka, 6-os. Futács Márkó a védekező középpályás Korcsmárt váltotta, második labdaérintéséből gólt szerzett. Ezután is veszélyes volt, benne volt a gól a játékában, de már nem tudott betalálni, 7-es.