Lenke
17 °C
29 °C

Korai még a felnőtt válogatottról beszélni

2009.10.19. 18:11 Módosítva: 2009-10-19 18:11:15
22 hozzászólás

Gulácsi Péter és Gosztonyi András a Saab magyarországi nagykereskedőjétől vehetett át ajándékot a Polar Mobil székházában: a két játékos szabadidejében egy-egy csúcskategóriás autót kap használatra. Egyelőre még egyiküknek sincs jogosítványa, de már mindketten tanulnak vezetni. Az átadás után a világbajnokság karrierjükre gyakorolt hatásáról, a bronz értékéről, élményeikről beszéltek.

„Ez egy jó visszajelzés arról, hogy egyelőre tartjuk a lépést a világ futballjával – mondta az Indexnek Gulácsi Péter. – Korábban mindig azt hallottuk, hogy a 17-18 éves korosztályunk veri a világot, de utána már nem érünk el semmit. Most ezt alaposan megváltoztattuk, a vb azt mutatja, hogy sokak előtt járunk, de biztosan nem vagyunk rosszabbak senkinél.”

A magyar válogatott kapusa elmondta, egyelőre ők maguk reálisabban értékelik saját esélyeiket a felnőtt válogatottba kerülésre, mint a közvélemény. Tudják, hogy nagy sikert arattak, és nagyon boldogok, hogy ennyi szurkolónak okozhattak örömöt.

„Elhamarkodott vélemény, hogy most nekünk már a felnőtt válogatottban lenne a helyünk. Egyelőre mindannyiunknak az a legfontosabb, hogy folyamatos játéklehetőséghez jussunk, és klubjainkban a felnőttek között olyan jó teljesítményt nyújtsunk, amivel aztán reális lesz a nagyválogatottban való játékunk. Erre egyelőre kevés játékosnak van komoly esélye.”

Liverpoolból is jött elismerés

Gulácsi Péter elmondta, folyamatosan kapcsolatban volt liverpooli kapusedzőjével, aki látta a meccseit, és mindig értékelte is a teljesítményét. A torna végén Rafa Benitez gratulációját kellett átadnia a keret két liverpooli játékosának, Németh Krisztiánnak és Simon Andrásnak. "Én is tudom, hogy még mindenben fejlődnöm kell, de az edzőim bíztatnak, és én is úgy látom, jó úton haladok. A kedvenc pillanatom a vb-n az olaszok elleni meccs utáni ünneplés volt, a legjobban pedig a csehek elleni meccsen ment a védés, akkor Egervári Sándor 10-esre értékelt."

Gulácsi elmondta, a felnőtt szint teljesen más, és ezt ő maga is érzékelte, amikor a felkészülési időszakban a nagycsapat kapuját védte. A világbajnokságon 10 büntetőből 6-ot kivédő kapus úgy fogalmazott, a Liverpool tartalékmeccseinél valamivel nagyobb iramúak voltak a vb-meccsek, különösen az afrikaiak elleni összecsapások.

Gosztonyi András szerint nehéz összehasonlítani az NB I. és a világbajnokság meccseit, mert Egyiptomban sorozatterhelésnek voltak kitéve a játékosok, így eleve jóval fáradtabbak voltak. A középpályás szerint sebességben, keménységben nincs nagy különbség a magyar első osztály, és egy vb-meccs között, de a tét és az elvárások miatt sokkal jobban igénybe vették az elmúlt három hét összecsapásai.

„Jönnek a sima hétköznapok, tegnap már edzésünk volt Szekeres Adriánnal, úgyhogy lassan kénytelenek leszünk visszarázódni a normál kerékvágásba. Óriási élmény volt a világbajnokság, most már arra kell figyelnünk, hogy töretlen maradjon a fejlődésünk, és további szép sikerekkel örvendeztessük meg a szurkolóinkat.”

Gosztonyi elmondta, tud róla, hogy a teljesítménye felkeltette több csapat érdeklődését is, de konkrétumként csak annyit mondott, hogy olasz és spanyol klubokról van szó. A középpályás úgy érzi, az ő játékához a spanyol bajnokság illene a legjobban, de tudja, ehhez egyelőre az kell, hogy az MTK-ban játsszon jól.