Valér
4 °C
8 °C

A FIFA-elnök szerint az olasz minden idők legnagyobb futballbotránya

MTI
2006.05.20. 17:43

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke rettenetesnek nevezte az olasz bajnoki mérkőzések elrendezésének gyakorlatát, egyúttal pedig a futballtörténelem legsúlyosabb botrányának minősítette az egyre terebélyesedő bundaügyet.

"Hogyan lehetséges az, hogy az olasz labdarúgás ilyen mélyre süllyedt, hogy klubelöljárók választottak maguknak bírókat - idézte a svájci sportvezetőt a Corriere della Sera. - Ez a labdarúgás történetének legnagyobb botránya. Rendkívül nyugtalanít mindaz, amire lassacskán fény derül. Ha ilyesmi Madagaszkáron történik, az ugyan szintén nagyon komoly baj, de legalább helyi jellegűnek tekinthető. Olaszországban azonban, ahol a futball szinte vallás, egész más elbírálás alá esik egy ilyen ügy."

A FIFA-elnök ezzel együtt annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem tartaná szerencsésnek a következő idény törlését, amint azt néhányan már lehetséges alternatívaként, a megtisztulás feltételeként felvetették.

"A futball nem állhat le. Egy ilyen jellegű szünet a sportágunk halálát eredményezné" - mondta Blatter, aki még kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség segít a rend helyreállításában, ha erre igény mutatkozik. A labdarúgás első számú vezetője jelezte, az ügy kirobbanása után posztjáról lemondott olasz futballelnök, Franco Carraro egyelőre mindenképpen megtarthatja FIFA-tisztségeit, mivel a nemzetközi szövetség számára az ártatlanság vélelme sérthetetlen.