Tekla
5 °C
19 °C

Adósságok miatt csúszik az argentin futballrajt

2009.08.05. 11:55

Bizonytalan ideig elhalasztották az augusztus 14-re tervezett argentin futballbajnoki rajtot a klubok hatalmas méretűre duzzadt adósságai miatt. A sajtó szerint 184 millió dollárra rúg a csapatok össztartozása. A csúszás tényét Julio Grondona, a dél-amerikai ország szövetségének (AFA) első embere erősítette meg, közölve, hogy az élvonalbeli csapatok, köztük a topklubok is oly tetemes tartozást halmoztak fel, hogy gyakorlatilag ellehetetlenült az argentin bajnokság.

"A helyzet roppant nehéz - jelentette ki az elnök azt követően, hogy az AFA végrehajtó bizottsága egyhangúlag az őszi pontvadászat, az úgynevezett Apertura nyitányának elhalasztása mellett szavazott kedden. - Ráadásul a problémák két hónap múlva is ugyanolyan súlyosak lesznek, mint jelenleg."

Grondona szerint a megoldáshoz vezető első lépések egyikeként pénzalapot szükséges létrehozni, alapvetően úgy, hogy a televíziós jogdíjakat megemelik, vagyis a tévéközvetítésekért az eddiginél sokkal többet fizettetnek. A jövedelmi források közé az AFA szeretné bevenni az internetes fogadásokat is, amelyek jelenleg illegálisan folynak, a buenos airesi kormányzat azonban kedden újfent leszögezte: továbbra sem engedélyezi a sportfogadásoknak ezt a formáját.

A bajnoki rajt dátumának valamennyi profi osztályra kiterjedő kitolását amúgy az argentin futballszakszervezet kezdeményezte, nehezményezve, hogy a hét élklubnak - a San Lorenzónak, a River Plate-nek, az Independientének, a Newell'snek, az Huracannak,
a Racing Clubnak és a Rosario Centralnak - átszámítva már 10 és fél millió dollárra rúg az adósságállománya. Az argentin sportsajtó úgy tudja, hogy az első osztály klubjainak együttes adóssága meghaladja a 184 millió dollárt. Az AFA-vezérkarnak a bajnoki rajt elhalasztását kimondó ülése idején egyébként többen is tüntettek a szövetség székházánál, a csúszás ellen tiltakozók az épület nem egy ablakát beverték.