Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kizárták Togót az Afrika-kupáról

2010.01.11. 18:36

Hivatalosan is kizárták hétfőn a togói labdarúgó válogatottat az Angolában zajló Afrika Kupáról, mert nem áll ki Ghána ellen a 19:30 órára kiírt első csoportmérkőzésén. A kontinentális szövetség koordinátora, Yaouba Amoa hétfő délután jelentette be, hogy a B jelű négyesben három csapat, Ghána, Elefántcsonpart és Burkina Faso küzd majd a legjobb nyolc közé jutásért. Utóbbi kettő egymás ellen kezd hétfőn, Ghána pedig pénteken, Elefántcsonparttal játssza első találkozóját.

Az ügy előzménye, hogy pénteken gépfegyverrel megtámadták a togói együttest szállító autóbuszt, s a merényletben három ember, a sofőr, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét, további nyolc ember pedig különböző sérüléseket szenvedett.

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, végül a miniszterelnök vasárnap újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest, s a döntés nyomatékosítására repülőgépet küldött a küldöttségért Cabindába.