Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az UEFA tovább teszteli az 5 bírós rendszert

2010.01.29. 18:12

A pozitív fogadtatás miatt tovább teszteli az ötbírós rendszert az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). A szervezet végrehajtó bizottságának máltai ülésén dicséretet kapott a 2012-es Európa-bajnokságot rendező Ukrajna és Lengyelország. Gianni Infantino, az UEFA főtitkára a megbeszélés után azt mondta, hogy az Európa Liga hamburgi döntőjéig tovább folytatják az öt játékvezetős rendszer tesztelését, de az eddigi visszajelzések a futballisták és az edzők részéről is egyöntetűen pozitívak voltak.

A 2009/10-es szezonban eddig megrendezett 144 EL-mérkőzésen a bírók nem kettő, hanem négy asszisztens segítségével vezették a találkozókat, a két plusz segítő a 16-os vonalában, az alapvonalnál helyezkedett el. Arról, hogy ezt a rendszert ténylegesen alkalmazzák-e a jövőben, a sportági szabályalkotásban illetékes nemzetközi bizottság dönt majd.

Infantino azt is elmondta, hogy a 2012-es Eb-nek otthont adó Lengyelországban és Ukrajnában minden a tervek szerint halad, az előkészületek probléma nélkül zajlanak. Az Eb-selejtezők sorsolását február 7-én tartják Varsóban, május 28-án Genfben pedig kiderül, hogy a 2016-os kontinenstornát - amely már 24 csapatos lesz - Törökország, Olaszország vagy Franciaország rendezheti-e meg.