Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Elutazott a riói foci vb-re a magyar hajléktalanválogatott

2010.09.17. 12:31

Kiutazott Brazíliába, a 2010-es hajléktalan labdarúgó-világbajnokságra a magyar utcaifutball válogatott - tájékoztatta a csapatot adó Oltalom Sportegyesület az MTI-t. A világbajnokságon szeptember 19. és 26. között 64 nemzeti csapat, köztük 16 női csapat találkozik a riói Copacabana tengerparton, ahol egy újonnan épült utcai stadion három, ötezer fő befogadására alkalmas futballpályáján játszhatnak. A világbajnokságot 2003 óta rendezik meg évente más-más helyszínen, Magyarország 2006 óta vesz részt a nemzetközi megmérettetésen. A jelenlegi összesítésben a 19. helyen áll a csapat.

Az Oltalom Sportegyesület játékosai számára hazai szponzorok hiányában az utolsó pillanatban sikerült összeszedni a kiutazáshoz szükséges költségeket az egyesületet alapító Oltalom Karitatív Egyesület, a Wesley János Lelkészképző Főiskola és amerikai magánszemélyek adományának, valamint egy külföldi pályázatnak köszönhetően.

Mel Young, a Homeless World Cup Rio 2010 elnöke szerint "Brazília és Rio de Janeiro városa elég bátor ahhoz, hogy pozitív lépéseket tegyen a szegénységgel és a szociális problémákkal kapcsolatos politikai állásfoglalás terén a foci segítségével". A világbajnokságon való részvétel radikális változásokat idéz elő a játékosok életében. A szervezet szerint a résztvevők 73 százalékának változott meg az élete a bajnokságnak köszönhetően.

A Homeless World Cup (HWC) adatai szerint napjainkban közel egymilliárd hajléktalan él a világon. A világbajnokság segíthet a játékosoknak abban, hogy leszokjanak a drogokról, az alkoholról, munkát találjanak vagy visszatérjenek családjukhoz - olvasható a HWC honlapján. A bajnokság támogatói között szerepel az UEFA, az ENSZ, a Nike, a Vodafone Alapítvány, és olyan futballsztárok, mint Eric Cantona, Luis Figo, vagy Didier Drogba, a Chelsea tagja, Rio Ferdinand, a Manchester United csapatkapitánya.