Orsolya
10 °C
21 °C

Állami kitüntetés a vb-győztes japán női futballcsapatnak

2011.08.02. 11:24

Az egyik legmagasabb állami kitüntetésben részesülnek a japán női labdarúgó-válogatott tagjai, akik hatalmas meglepetésre megnyerték júliusban a németországi világbajnokságot. A miniszterelnöki iroda keddi közleménye szerint az együttes tagjai augusztus 18-án egy ünnepség keretében vehetik majd át a Nemzeti Büszkeség-díjat.

A 1977-ben alapított elismerés történetében először fordul elő, hogy egy csapatot jutalmaznak az állami vezetők, korábban több sportoló is, közük a baseballos Oh Sadaharu, vagy sydneyi olimpián aranyérmes maratoni futó, Takahasi Naoko is megkapta.

A japánok a válogatott minden tagjára nemzeti hősként tekintenek, főként azért, mert a márciusi természeti, majd az azt követő atomkatasztrófa után tudtak diadalmaskodni Németországban. Japán a korábbi világbajnokságokon meglehetősen alárendelt szerepet játszott: legjobb helyezése a negyeddöntő volt 1995-ben. Bár az idei vb előtt a világranglistán a negyedik helyet foglalták el az ázsiaiak, senki nem számított még az elődöntőbe jutásukra sem.