Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Eddig 19 ezer önkéntes a 2012-es futball Eb-n

2011.10.05. 14:30

Rekordszámban, mintegy 19 ezren jelentkeztek eddig önkéntes segítőnek az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra, a szervezők a nagy érdeklődés miatt október 16-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

A világ 134 országából érkeztek kérelmek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) címére az önkéntes programban való részvételre, legtöbben Lengyelországból és Ukrajnából jelentkeztek, innen futott be az ajánlkozások 90 százaléka. Ugyancsak sok volt a jelentkező Oroszországból és Németországból – adták hírül szerdán ukrán hírportálok.

A híroldalak szerint az Európa-bajnokság idején 6000 önkéntes fogja segíteni az UEFA szakembereinek munkáját 20 szervezési szférában, továbbá az Eb olyan hivatalos helyszínein, mint a stadionok, repülőterek, szállodák. A szervezők további jelentkezőket várnak az akkreditálással, utaztatással, helyszínbiztosítással és rendfenntartással, valamint a labdarúgótorna logisztikai hátterének biztosításával kapcsolatos feladatok ellátását illetően.

Az önkéntes program sikerét kommentálva Markijan Lubkivszkij, az Eb ukrajnai szervezőbizottságának elnöke kijelentette: nagyon örül, hogy nem igazolódtak be azok a szkeptikus előrejelzések, amelyek a torna lebonyolításának támogatására önként vállalkozók távolmaradását jósolták. Ennek épp az ellenkezője történt, a rendező két ország abszolút rekordot állított fel a jelentkezéseket beküldő önkéntesek számát illetően, hiszen – mint emlékeztetett – a kitűzött határidő első három hónapja során 19 ezren ajánlkoztak önkéntesnek, ami a duplája az előző, osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Eb-re azonos időszak alatt benyújtott kérelmeknek.

Ha valaki önkéntes segítőként szeretne részt venni az EURO-2012 lebonyolításában, idén október 16-ig ki kell töltenie az uefa.com honlapon található on-line jelentkezési ívet. Alapkövetelmény, hogy a jelentkezőnek 2012. március 1-ig be kell tölteniük 18. életévüket és tudniuk kell angolul. A kiválasztott aspiránsok meghallgatáson vesznek részt a szervezőbizottságok illetékes tagjaival a mérkőzéseknek otthont adó nyolc város valamelyikében. A testületek az év végéig értesítik a jelentkezőket döntésükről.