Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A FIFA tiltja a pipacsos megemlékezést

2011.11.09. 12:07

Felháborítónak nevezte David Cameron brit miniszterelnök szerdán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) azt a múlt heti döntését, mely szerint az angol válogatott tagjai nem viselhetnek a mezükre hímzett pipacsot a spanyolok elleni, szombati barátságos mérkőzésen az Emlékezés Napja alkalmából. Hozzátette: reményei szerint a FIFA felülvizsgálja határozatát.

„Abszurd az az álláspont, hogy politikai megnyilvánulás lenne, ha pipacsot viselnének mezükön a játékosok, azokra emlékezve, akik életüket adták a szabadságunkért” - fogalmazott a brit kormányfő.

Elsősorban a brit Nemzetközösség országaiban hagyományosan tűzpiros pipacsszirmokkal emlékeznek az I. világháborúban elhunytakra, mivel az eltemetett katonák sírján először ez a virág bújt ki a földből Flandriában. Az Emlékezés Napja november 11., 1918-ban ezen a napon ért véget hivatalosan az első világháború.

A FIFA indoklása szerint a mezeken sem politikai, sem vallási, sem reklám jellegű üzeneteket, feliratokat, szimbólumokat nem viselhetnek a játékosok. A nemzetközi szövetség ugyanakkor hozzájárult ahhoz, hogy a bemelegítés alatt a pipacsok ott legyenek játékosok ruházatán és a találkozó gyászszünettel kezdődjön.

A londoni Wembley Stadionban pályára lépő angol mellett a walesi válogatott futballistái is szeretnének pipacsot kitűzni a norvégok elleni, cardiffi találkozón, illetve a skótok is, akik Cipruson vendégszerepelnek, de a FIFA-tiltás rájuk is vonatkozik.