A futball-Eb-re terrorelhárítási gyakorlattal hangoltak az ukránok

2012.04.24. 21:03

Ukrán helikopterek, MiG-29-es vadászgépek, katonák és rendőrök vettek részt kedden Kijev közelében abban a terrorelhárító gyakorlatban, amelyben egy terroristák által elrabolt repülőgép kiszabadítása volt a feladat a Lengyelországgal közösen szervezet labdarúgó Európa-bajnokság előtt.

A Kijevtől negyven kilométernyire fekvő Vaszilkivben tartott gyakorlaton két MiG-29-es vadászgép és két helikopter leszállásra kényszerített egy eltérített utasszállító gépet – jelentették újságírók a helyszínről.

A leszállás után maszkos és csuklyás kommandósok hatoltak be a repülőgépbe, előállították a terroristákat, és kiszabadították a túszokat.

A június 8-tól július 1-ig tartó EB alatt akár nyolc repülőgépet és több katonai helikoptert is mozgósítanak mind a négy városban – mondta Vaszil Nyikiforov tábornok, az ukrán légierő ideiglenes parancsnoka.

"Az Euro-2012 próbaköve lesz annak, hogyan felel meg Ukrajna az európai normáknak" biztonsági téren – áll a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács közleményében.

"A terrorista veszély ugyan csekély Ukrajnában, de a kormány arra is készül, hogy a több ezer szurkoló megérkezése előtt biztosítsa a közrendet" – tette hozzá Alekszandr Birszan tábornok, a bajnokság előkészítésérért felelős ukrán ügynökség helyettes vezetője.

A négy városban – Kijevben, Harkivban, Donyeckben és Lembergben (Lviv) – és környékükön 9000 és 13 ezer közötti rendőr vesz részt a közrend fenntartásában – mondta Birszan. A szervezőbizottság szerint a rendőröket a stadionokon kívül vonultatják fel, hogy ne zavarják a mérkőzések hangulatát.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM