Orsolya
10 °C
21 °C

Per lesz a női futball-vb műfüves rendezése miatt

2014.10.02. 10:26

Közel negyven válogatott játékos keresetet nyújtott be az ontariói emberi jogok bíróságához, mert ellenzi, hogy műfüves pályákon bonyolítsák le jövőre Kanadában a női labdarúgó-világbajnokságot. A per beadását megerősítette Hampton Dellinger, a futballisták ügyvédje is.

Szerdán Tatjana Haenni, a nemzetközi szövetség (FIFA) női tornákért felelős vezetője, miután végigjárta a vb hat leendő helyszínét, megerősítette, hogy a játékosok tiltakozása ellenére műfüves pályákon bonyolítják majd le az eseményt. "Műfüvön játszunk, nincs B-terv" - jelentette ki.

A futballisták - köztük a tavalyi év legjobbjának választott német Nadine Angerer - közös levélben már júliusban perrel fenyegették meg a FIFA-t és a kanadai szövetséget, mert szerintük ez a borítás amellett, hogy sérülésveszélyes, "másodosztályú, diszkrimináló és illegális". Angerer mellett további sztárjátékosok is a tiltakozók között vannak, így az amerikai Amy Wambach és Alex Morgan, a brazil Fabiana Da Silva, valamint a spanyol Veronica Boquete.

A FIFA elnöke, Joseph Blatter augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy a műfű a labdarúgás jövője. A szervezet megbízott egy független bizottságot, hogy vizsgálja meg, a stadionokban és edzőpályákon is alkalmazott borítás megfelel-e a FIFA előírásainak.