Árpád
-2 °C
3 °C

A német szövetség is Buzánszkyra emlékezik

2015.01.12. 10:17

A vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő halálhírét címoldalán közli a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) honlapja.

Az írás kiemeli, hogy Buzánszky az 1954-es világbajnoki döntőben pályára lépett magyar válogatott utolsó élő tagja volt, s 89 évesen távozott. A berni fináléban a németek óriási meglepetésre győzték le 3-2-re a magyarokat - német oldalról már csak Horst Eckel és Hans Schäfer él.

A DFB honlapja felidézi Buzánszky Jenő pályafutását, az 1950-es válogatottbeli debütálást és az Aranycsapat soraiban eltöltött éveket, és azt, hogy a Mágikus Magyarok négy éven keresztül veretlenek tudtak maradni. Karrierje kapcsán kiemelik, hogy a csapatból ő volt az egyetlen, aki nem egy nagy budapesti klub játékosaként került be a válogatottba, írta az MTI.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA is megemlékezett a 89 éves korában vasárnap este elhunyt Buzánszky Jenőről, a Hatalmas Magyarok, azaz a legendás Aranycsapat utolsóként távozott tagjáról.

A FIFA a honlapján olvasható írásban emlékeztetett rá, hogy a 49-szeres válogatott jobbhátvéd 1950-ben debütált a nemzeti csapatban, amelynek ő volt az egyetlen olyan tagja, aki nem valamelyik nagy budapesti klubból került be a válogatottba. A nemzetközi szövetség kiemelte, hogy Buzánszky a megbízhatóságáról, valamint a támadásokat segítő előretöréseiről, s jó beadásairól volt híres.

A FIFA mindemellett megemlékezett az 1952-es helsinki olimpiai aranyéremről, az angolok elleni legendás, 6-3-ra megnyert mérkőzésről, valamint az 1954-es világbajnokságról is, ahol Buzánszky mind az öt meccsen szerepelt.