Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Csak ne legyen áramszünet a döntőn

2012.01.22. 09:35

Csodaszép stadionban játsszák majd az torna döntőjét, a brazilok már letesztelték. Akkor elment az áram, de a szervezők nem tanultak a balesetből: a finálé is este lesz. Megismerkedhetünk GaGuie-val, a kabalaállattal is. Meglepő, de ő bizony egy gorilla.

Azt nem tudjuk, hogy az eddig megrendezett 28 Afrika-kupából hányszor volt gorilla az aktuális torna kabalaállata (aki tudja, nyugodtan megírhatja), de az biztos, hogy most az lesz. Neve is van, úgy hívják, hogy GaGuie, ami a Gabon és a Guinea szavakból lett összeollózva. GaGuie azért van zöldben, fehérben és kékben, mert ezek a két rendező ország színei.

A 32 meccset az alábbi négy stadionban rendezik majd:

Stade d'Angondjé, Gabon, Libreville

Az ország fővárosában található 40 ezres stadiont a tornára újították fel, február 12-én itt lesz a döntő is. Megszólalásig hasonlít a nemrégiben átadott Costa Rica-i nemzeti stadionra, nem véletlenül, hiszen mindkettő létesítmény kínai együttműködéssel készült el.

libreville

Attól nem kell félni, hogy a tornára esetleg nem készül el, mert tavaly ősszel már a nyitómeccs is megvolt. Igaz, a hírek szerint akkor még tartott az építkezés, a gyep állapota meg egyenesen siralmas volt. A Gabon-Brazília barátságos meccset ráadásul húsz perc késéssel tudták csak elkezdeni, mert egy áramszünet miatt teljesen sötét volt a stadionban.

Stade de Franceville, Gabon, Franceville

A 35 ezres arénáról még most, a torna előtt pár nappal sem tudni semmit az égvilágon. A Wikipédián sokáig egy nagy üres fehér keret volt a stadiont ábrázoló kép helyén, mostanra kikerült egy látványterv. Bizony sokáig kellett keresgélni, mire bizonyító erejű fotót találtunk a létezéséről, de igen, van, lehet benne majd futballozni. Sajnos csak a negyeddöntőig lesz velünk, utána már nem rendeznek benne meccset a tornán.

franceville

Estadio de Bata, Egyenlítői-Guinea, Bata

Az Egyenlítői-Guinea-Gabon nyitómeccs, valamint az egyik elődöntő helyszíne kész, 35 700-an drukkolhatnak majd itt. A 2008-ban rendeztek már itt női Afrika-kupa meccset is, nem most debütál. A nézőtér talán messzebb van a pályától, mint a Puskásban.

A maga 15 250 férőhelyével a torna legcsaládiasabb stadionja lesz. A főváros, Malabo egy szigeten fekszik, a válogatott is itt játsza meccseit. A 2008-as női Afrika-kupa döntőjét is ebben a stadionban rendezték. A képeket nézve kifejezetten egzotikusnak tűnik a környék, mi biztos nem mernénk kimenni, rögtön a kijáratnál kezdődik a dzsungel.

malabo

A logóról majdnem elfeledkeztünk, itt lehet megnézni. Nem különösen ötletes, de nem is borzalmas, legalább el tudjuk helyezni a két országot a képzeletbeli térképen.

logo


  • Vennék
  • Hírek