Hátszél lesz az olimpia kajak-kenu versenyein

MTI
2003.05.12. 17:09
Ha lesz szél, az - helyi tapasztalatok alapján - hátulról fúj majd a jövő évi athéni olimpia kajak-kenu versenyein.

Vaskuti Isván, a nemzetközi szövetség vezetőségének magyar tagja, aki a hétvégén elnökségi ülésen vett részt a görög fővárosban, az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Marathon közvetlen közelében, Szkiniaszban kialakított pálya merőleges a tengerre, a rajt mögötti területen, néhány km-es távolságban pedig viszonylag magas hegyek találhatók, ahonnan gyakran bukik le légáramlat. Ez ugyan nem olyan kedvezőtlen, mintha oldalról fújna a szél, de ha nagyon erős, mindenképpen befolyásolja a versenyeket.

Így volt ez legutóbb Sydneyben is, ahol éppen ellentétes irányú volt a légmozgás. A nagy hullámok miatt többször el kellett halasztani a rajtokat, és jó néhány meglepetés született, amikor végül is megrendezhették a futamokat.

Vaskuti szerint jól haladnak az előkészületek: a céltorony, a sajtóközpont, az irodák és egyéb kiszolgáló helyiségek már állnak, ugyanakkor a hajótárolók ezután készülnek csak el.

Magának a pályának az előkészítése ugyancsak a megfelelő ütemben történik, a mederben már áll a víz, s június végére a bóják és a rajtgépek felszerelése is megtörténik. Ezt a munkát egyébként egy magyar cég, a Polaritás-GM Kft. végzi. Szkiniaszban kerül majd sor az evezős versenyekre is.