Történelmi siker a kettesfogathajtó vb-n

MTI
2003.09.21. 19:11
Csapatban történelmi sikert ért el a Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Nyúl Zoltán összeállítású válogatott a franciaországi Jardy-ban rendezett kettesfogathajtó világbajnokságon: a magyarok 1999 és 2001 után sorozatban harmadszor diadalmaskodtak, s erre eddig nem volt még példa. Egyéniben Nyúl szerepelt a legjobban, ötödik lett.

A vasárnapi akadályhajtás során szűk alapidejű, igen nehéz vonalvezetésű pálya várt a hajtókra, s ennek következtében a befejező versenyszám alaposan átrendezte az összetett végső sorrendjét, egyéniben és csapatban is.

A magyarok a mezőny végén rajtoltak, Lázár Zoltán ötvenedikként hajtott a pályára, előtte csak a szlovák Balaz Pavel, a lengyel Ireneus Kozlowski és az amerikai Elizabeth Singer ért célba alapidőn belül hibátlanul. A kecskeméti vb hőse nagyszerű teljesítményével megnyerte az akadályhajtást, s összetettben a 16. helyről végül a nyolcadikra jött fel. Nyúl Zoltán a 12. helyen állt két szám után, de hibátlan hajtásának köszönhetően - mindössze az alapidő túllépésért kapott 1,5 hibapontot - legjobb magyarként az ötödik helyen zárta a vb-t.

Amennyiben nincs az időtúllépés, akkor ezüstérmes lehetett volna, éppúgy mint az ötvenkilencedikként indult Lázár Vilmos, akinek a 14. kapuig "állt a zászló", ott egyet ütött és ez a végelszámolásban érmébe került, hiszen így "csak" a 7. lett az ötszörös világbajnok klasszis, aki ugyanolyan történelmi sikerre pályázott, mint a csapat, mert 1997 óta nem szenvedett vereséget.

Drámai végjátékban dőlt el a csapat és az egyéni aranyérem is: a két szám után a magyarok előtt álló németek 16,5 hibaponttal, míg a hollandok 20,5 hibaponttal zárták az utolsó számot. Így az akadályhajtást megnyerő magyar csapat megvédte világbajnoki címét a jól hajrázó lengyeleket és a két szám után élen álló hollandokat megelőzve.

Egyéniben a díjhajtásban első holland Riny Rutjens két verőhibája ellenére is világbajnoki címet nyert, mivel az esélyes ausztrál Boyd Exell 16,5 hibaponttal csak a 47. helyen végzett az akadályhajtás során, így még a dobogóra sem állhatott fel. A franciák legjobbja, Pierre Jung 6. helyről lett második, míg a lengyel Kusz Roman 4. helyről lépett fel a dobogó harmadik fokára.