Olimpia: Görögország a NATO segítségét kéri az

MTI
2004.03.12. 20:06
Görögország a NATO segítségét kérte pénteken a nyári olimpiai játékok fokozott védelméhez. Bár a kérés eredetileg nem kötődött szorosan a szerdai madridi terrortámadáshoz, az athéni kormány a véres esemény hatását használta fel végső érvként a hazai ellenzékkel szemben, hogy leszögezze: külső erőknek is védeniük kell az augusztus 13-29. között tartandó sportünnepet.

Szpiliosz Szpiliotopulosz védelmi miniszter már csütörtökön, a madridi események fényében úgy nyilatkozott, hogy az eddigieknél is jobban meg kell erősíteni az olimpia körüli biztonsági intézkedéseket.

A görög külügyminisztérium szerint Athén háromszor annyit költ biztonsági óvintézkedésekre, mint 2000-ben Sydney-ben tették az olimpia szervezői. A görög hatóságok azt tervezik, hogy a NATO egységeivel közös légi és tengeri járőrözést tartanak majd az olimpia idején, s a NATO erői gondoskodnának az esetleges nukleáris, biológiai és vegyi támadás elhárításáról.

A NATO brüsszeli központjában még nem reagáltak hivatalosan az athéni kérésre.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton találkozik Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnökkel, hogy az előkészületekről és a biztonsági intézkedésekről tárgyaljanak.