Hetedik meccs dönt az Stanley Kupa-döntőjében

MTI
2004.06.06. 15:56
A Tampa Bay Lightning kétszeri hosszabbítás után nyert a Calgary Flames otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley Kupa-döntő hatodik mérkőzésén, így a bajnoki cím az utolsó, hetedik összecsapáson dől el.

Az első harmadban főleg a védekezéssel törődtek a csapatok, kevés volt a kapura lövés (6-6), azonban a hazaiak két emberelőnyös helyzetet sem tudtak gólra váltani.

A folytatás viszont szenzációs játékot hozott. A vendégek létszámfölénybe kerültek, és Richards középreadása a kapus Kiprusoffról pattant a hálóba. Ha a csatár gólt lőtt az idei playoff-ban, akkor a Lightning mindig nyert. Ráadásul a döntőben eddig csak az a gárda diadalmaskodott, amelyik vezetéshez jutott. Nagyobb sebességre kapcsolt a Calgary, és - először a finálé-sorozatban - egyenlített. Az előző találkozót eltiltás miatt kihagyó Nieminen remek, fordulásos centerezését Clark könnyedén értékesítette.

Nem maradt el a gyors válasz, védelmi hiba után Richards estében volt eredményes, megint emberelőnyben. A támadónak ez már a 12. találata volt a rájátszásban, és ezzel a második helyen áll, viszont 24 pontjával ez élre ugrott. Azonban még a szünet előtt újból egyenlített a Flames. Az egyik hátvéd hibázott, a korong az ötödik összecsapást hosszabbításban eldöntő Saprikin elé került, szép passzt adott Nilsonnak, akinek nem volt nehéz dolga.

A harmadik harmadban újból a védekezésé volt a főszerep, de a kanadai együttes a helyzetek alapján egy kicsit közelebb állt a győzelemhez. Következett a hirtelen halál, amely során a kapusok remekeltek, egészen a 81. percig. A második ráadás 33. másodpercében St. Louis egy lecsorgó korongot éles szögből lőtt Kiprusoff hónalja alatt a kapuba. A Tampa sorozatban 13. mérkőzésén nyer és veszít felváltva, ez NHL-rekord, akár csak az, hogy Kiprusoff a playoff-ban eddig 1596 percet védett.

A Calgary otthon öt győzelem mellett hétszer kapott ki, míg idegenbeli mérlege káprázatos (10 siker, 3 vereség). A Flamesnek ez már a 25 találkozója volt a playoff-ban, és ez minden idők második leghosszabb rájátszás menetelése. Az utolsó, hetedik mérkőzésre magyar idő szerint kedd hajnalban kerül sor Tampában.

Stanley Kupa-döntő, 6. mérkőzés:
Calgary Flames-Tampa Bay Lightning 2-3 (0-0, 2-2, 0-0, 0-0, 0-1), kétszeri hosszabbítás után

gól: Clark (30.), Nilson (38.), illetve Richards (25., 31.), St. Louis (81.)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-3.