Olivér
5 °C
8 °C

Basso nyerte a Tour első hegyi szakaszát

MTI
2004.07.16. 21:25
Az olasz Ivan Basso nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France 12., egyben első igazi hegyi szakaszát megelőzve az elmúlt öt alkalommal győztes amerikai Lance Armstrongot. Összetettben továbbra is a francia Thomas Voeckler áll az élen.

A Castelsarrasin és La Mongie közötti 197,5 km-es etap végén két első kategóriás hegyet kellett megmásznia a mezőnynek, de ahogy az várható volt az esélyesek együtt kezdték meg a másodikat. Ott viszont meglepetésre a US Postal 32 éves kapitányának még támadnia sem kellett, s legnagyobb riválisai, az 1997-es bajnok német Jan Ullrich és a szintén amerikai Tyler Hamilton már le is maradt róla. Sőt a hegyi specialisták, az olasz Gilberto Simoni, a francia Richard Virenque, a spanyol Iban Mayo és Roberto Heras sem bírták a tempót.

Armstrong három kilométerrel a cél előtt indult meg, s eleinte két CSC-s, Basso és a spanyol Carlos Sastre tudott vele tartani, de végül utóbbi lemaradt. Basso megnyerte a szakaszt, s mögötte azonos idővel Armstrong lett a második.

Ullrich két és fél, Hamilton majdnem három és fél, míg a sárga trikós Voeckler egy másodperc híján négy perccel a győztes duó mögött ért célba.

Eredmények:
12. szakasz, Castelsarrasin-La Mongie, 197,5 km:
1. Basso (olasz, CSC) 5:03:58 ó
2. Armstrong (amerikai, US Postal) azonos idővel
3. Klöden (német, T-Mobile) 20 mp hátrány
4. Mancebo (spanyol, Illes Baleares) 24 mp h.
5. Sastre (spanyol, CSC) 33 mp h.
6. Pereiro (spanyol, Phonak) 50 mp h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Voeckler 51:51:07 ó
2. Armstrong 5:24 p hátrány
3. Casar (francia, Fdjeux.com) 5:50 p h.
4. Virenque 6:20 p h.
5. Klöden 6:33 p h.
6. Basso azonos idővel
..16. Ullrich 9:01 p h.
..20. Hamilton 9:46 p h.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?