Edwards két éves eltiltását javasolja a nemzetközi szövetség

MTI
2004.08.07. 19:11
Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azt javasolja az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA), hogy két évre tiltsa el a doppingszert használó, 100 méteren világbajnok Torri Edwardsot.

Ha a kiváló futónő nem indulhat a pénteken kezdődő athéni olimpián, helyette 100 méteren minden bizonnyal a címvédő, ám de a hazai válogatón "elvérző" Marion Jones, 200-on pedig LaShauntea Moore áll rajthoz.

Amennyiben a USADA Edwardsot valóban eltiltja, az atléta még mindig fordulhat a lausanne-i székhelyű, ám az ötkarikás játékok alatt Athénban is "ügyeletet tartó" Sportdöntőbírósághoz.

Edwards vizeletében egy áprilisi, martinique-i viadalon bukkantak a serkentők közé tartozó niketamidra. Azzal védekezett, hogy valószínűleg szőlőcukorral együtt kerülhetett a szervezetébe a tiltott szer. Az ügyben illetékes, nevét elhallgató személy úgy tájékoztatta az AP amerikai hírügynökséget, hogy az IAAF most perdöntő bizonyítékok miatt kérte a maximális büntetés kiszabását.

A USADA és az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége dönthet úgy is, hogy nem tiltja el a futónőt. Ha viszont az IAAF ebbe ne nyugszik bele, és utólag mégis sor kerül a büntetésre, akkor Edwardstól - és így az amerikaiaktól - elvehetik az esetlegesen megszerzett érme(ke)t.