Kétséges Marion Jones indulása százméteres síkfutásban

MTI
2004.08.11. 19:43
Gail Devers 100 m-en is rajthoz áll a pénteken kezdődő athéni olimpián, amennyiben eltiltják a világbajnoki címvédő Torri Edwardsot - jelentette be a klasszis amerikai sprinter menedzsere.

A 37 éves szupersztár a júliusi válogatón 100 m gáton vívta ki az indulás jogát, míg síkon negyedik lett, így itt éppen lemaradt a kvalifikációról. Edwards doppingügye miatt azonban elképzelhető, hogy mindkét számban érdekelt lesz.

A síkfutás kétszeres olimpiai bajnokának (1992, 1996) döntése kissé meglepő, ugyanis korábban kijelentette, hogy elsősorban fő számára, a gátra koncentrál, hiszen abban még nem sikerült ötkarikás érmet szereznie. Ráadásul a két számot öt napon belül rendezik meg Athénban, ami azt jelentheti Devers számára, hogy ezen időszakon belül - ha mindkétszer fináléba jut - akár nyolcszor is futnia kell.

"Higgyék el, tudja, hogy mit csinál. A fáradtság nem okozhat problémát" - mondta menedzsere, a 110 m gát olimpiai ezüstérmese (1984), Greg Foster.

Devers lépése egyben azt is jelenti, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jonesnak Edwards eltiltása esetén sem nyílik lehetősége címe megvédésére.

Torri Edwardsot az amerikaiak 100-on, 200-on és 4x100-on nevezték, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szombaton azt javasolta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA), hogy két évre tiltsa el a tiltott szert használó sportolót.

Amennyiben az USADA valóban eltiltja, az atléta még mindig fordulhat a lausanne-i székhelyű, ám az ötkarikás játékok alatt Athénban is "ügyeletet tartó" Sportdöntőbírósághoz (CAS).

Az USADA várhatóan napokon belül meghozza ítéletét.