A világbajnok szerint nem sértő fasiszta tetoválása

MTI
2004.11.18. 09:47
Milan Gurovic, a szerb-montenegrói kosárlabda-válogatott világbajnok klasszisa úgy véli, hogy senkit sem sért az a tetoválás, amely miatt a közelmúltban nem engedték be Horvátországba.

"Fogalmam sincs, hogy miért bántana bárkit is az a kép, amely a testemet díszíti. Egyértelmű, hogy ez személyes dolog, és nem a külvilágnak szánt üzenet. Eszembe sem jutott, hogy ezzel megsértsem Horvátországot és a horvátokat" - mondta a játékos az egyik belgrádi napilapnak.

Az Európa-bajnok kiválóság szombaton a Partizannal tartott a Cibona Zagreb - itt szerepel Báder Márton - elleni ligamérkőzésre, amikor a határőrök feltartóztatták. Indoklásul azt közölték, hogy a bőrén található rajz az ellentmondásosan megítélt Draza Mihajlovic II. világháborús csetnikvezérről problémákat okozhat, mivel fasiszta jelképnek minősül.

A jugoszláv királyi hadsereg neves tábornoka egyaránt harcolt a náci megszállók és Tito kommunista partizánjai ellen. A háború után Titóék azzal vádolták, hogy együttműködött a nácikkal, és 1946-ban árulásért kivégezték.

A két szomszédos ország az 1990-es években csaknem tízezer emberéletet követelő háborút vívott egymással, és a békekötés ellenére továbbra is feszültség jellemzi a viszonyukat.