Az olimpia miatt robbantottak Madridban

MTI
2005.02.10. 14:09
Az ETA baszk szeparatista szervezet megpróbálja meghiúsítani, hogy Madrid rendezhesse a 2012-es nyári olimpiát.
Ezt Alberto Ruiz Gallardon főpolgármester jelentette ki azok után, hogy a terroristák 43 sebesülttel járó robbantásos merényletet követtek el szerdán a spanyol fővárosban.
"Kétségtelen, amikor az ETA Madridban támad, a lehető legnagyobb kárt próbálja okozni. Most éppen meg kíván fosztani bennünket a játékoktól" - mondta Gallardon.

A merénylet a kora délelőtti órákban történt Madrid egyik ipari-kereskedelmi parkjában, egy kiállítóhely közelében, ahol a spanyol király és a mexikói elnök közösen tervezett egy kiállítást megnyitni aznap este.
A gépkocsiba rejtett pokolgép a Bull francia számítástechnikai vállalat épülete közelében robbant fel. Az ablakok betörtek, sok embert a szétrepülő üvegszilánkok sebesítettek meg.
Másoknak a hallásuk sérült meg a lökéshullámtól. A sebesültek között van három rendőr is, aki a terület körbezárásával foglalkozott éppen, mert a merénylők negyven perccel korábban telefonon közölték robbantási szándékukat a Gara baszkföldi lappal.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottsága, amely a 2012-es játékokért versengő városokat keresi fel, éppen a múlt héten járt Madridban, és úgy ítélte meg, az elővizsga jól sikerült. A delegáció legközelebb Londonba utazik (február 16-19.), majd New York (február 21-24.), Párizs (március 9-12.) és Moszkva (március 14-17.) következik a sorban.
A NOB július 6-án Szingapúrban dönt arról, hogy mely város adhat otthont a 2012-es nyári olimpiának.