Nem emberi mulasztás okozta a megfulladt magyar vitorlás halálát

MTI
2005.05.24. 16:12
A sibeniki rendőrkapitányság vizsgálata szerint nem emberi mulasztás okozta az adriai Mira Mare Kupa magyar vitorlásversenyen április 26-án történt tragédiát. A Biograd és Vodice közötti szakaszon egy vitorlásnak leszakadt a tőkesúlya, felborult, s egy ember életét vesztette. A fejleményekről Hovanec Zoltán, a szervezőbizottság elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Hozzátette, várhatóan két-három hét múlva készülnek el a szakértői jelentések, de azt már tudni lehet, nem tervezési, hanem kivitelezési hiba okozta, hogy a felborult vitorlásnak leszakadt a kílje.

"Május 9-én Horvátországban rendőrségi feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen" - mondta Hovanec Zoltán, aki kiemelte, hogy a balesettel kapcsolatban rengeteg "inkorrekt" információ jelent meg, s cáfolta, hogy ittas lett volna a legénység, valamint hogy nem volt a versenynek engedélye.

Hovanec szerint a szervezőbizottságnak nincs jogviszonya a vadonatúj hajókat gyártó német Bavaria céggel, ezért a vizsgálat lezárása után a vitorlásokat biztosító Adriatic Challenge-dzsel szemben lesz követelése.

"Egy horvát ügyvédi irodát bíztunk meg, hogy képviselje érdekeinket. Sajnos a Bavaria cég össze-vissza beszél, közleményeikben még a hajók pontos számát sem tudták eltalálni. Mind a mai napig egyetlen ember sem hívott engem vagy a családtagokat a németektől, hogy kifejezze részvétét. Pedig ha két órával tovább tart a verseny, az egész flotta odavész, mivel minden hajónak sérült volt a tőkesúlya" - hangsúlyozta Hovanec.

Arra a kérdésre, hogy jövőre megrendezik-e a Mira Mare Kupát, Hovanec Zoltán így válaszolt: "Most azt tudom, hogy szeretnénk emléket állítani egy nagyszerű vitorlázónak, aki önhibáján kívül vesztette életét."

A hajókat gyártó Bavaria cég legutóbbi közleményében azt állította, hogy a 42-es Match flotta tőkesúlyairól készült víz alatti képek alapján megállapíthatók a megfeneklés nyomai.

"A felborult Bavaria 42 Match tragikus balesete nem történhetett volna meg, ha nincs ütközés" - áll a cég közleményében.