Lékó egyenlített Adams ellen

MTI
2005.06.04. 19:04
A miskolci Kossuth Filmszínházban szombaton délután óriási érdeklődés mellett folytatódott a Lékó Péter-Michael Adams rapid sakk párosmérkőzés. A magyar nagymester háromszáz néző előtt kettős győzelmet aratott, így összesítésben kiegyenlített hátrányát, a jelenlegi állás: 3-3.

Az 5. játszmában a küzdő felek kottából rakták ki a megnyitást, majd gyorsan fogytak a táblán a figurák. Lékó átmeneti gyalogelőnyét Adams a 21. lépésben nyerte vissza. A sötéttel játszó Lékó tartotta az egyensúlyt, sőt, fenyegette az angol nagymester gyenge c-gyalogját. A bástyacserét követően izgalmakat hozott a vezérvégjáték. Lékó királyával áttört, a d-vonalon pedig bemenő szabadgyalogja volt. Adams állandó sakkal próbálkozott, a 79. lépésben azonban számára csak a parti feladása maradt.

A 6. játszmában a nagymesterek pillanatok alatt megtettek húsz lépést. Lékó elfoglalta a centrumot, fenyegette Adams izolált d-gyalogját, amelyet a 29. lépésben lenyert, majd Adams a tisztvesztés előtt a 33. lépésben feladta a játszmát.

"Úgy érzem, felvettem a ritmust és miután az első partiban sötéttel nyertem, ez nagy bónuszt jelentett számomra" - mondta Lékó Péter.

A 7. és a 8. partit vasárnap 16 és 17:30 órától vívják.