Kiutálták szülőföldjéről az atléta világbajnokot

MTI
2005.08.10. 19:05
Nemkívánatos személy szülőföldjén, Kenyában Szaif Szaid Sahin (Saif Saeed Shaheen), aki kedden katari színekben védte meg címét 3000 m akadályon a helsinki atlétikai világbajnokságon.

A szám világcsúcstartója - eredeti nevén Stephen Cherono - 2003-ban anyagi megfontolásból váltott hazát, de azóta is Kenyában edz, és a családja is ott él.

"A sportminiszter felszólított, hogy költözzek el az országból. Ha a vezetők hozzáállása nem változik, meg is fogom tenni" - mondta a huszonkét éves futó.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) - éppen Sahin és több honfitársa példájából okulva - a vb előtt szentesítette azt a szabályt, hogy a jövőben három év várakozási időre kényszerül az a versenyző, aki egy új ország színeiben szeretne indulni.

Az afrikai klasszis 2003. augusztus 9-én kapta meg a katari állampolgárságot, kilenc nap múlva pedig már új néven ázsiai rekordot állított fel, majd augusztus 26-án világbajnoki címet szerzett. A tavalyi athéni olimpián ugyanakkor a kenyaiak heves tiltakozása miatt nem indult el.