Eltiltották a doppingoló fehérorosz korcsolyázónőt

MTI
2005.09.16. 14:14
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) doppingvétség miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől Anzselika Kotyugát.

A világbajnoki ezüstérmes fehérorosz gyorskorcsolyázónő szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrotesztoszteront és tesztoszteront mutattak ki.

A harmincöt éves Kotyugánál a hollandiai Heerenveenben rendezett, február tizenkilencediki Világkupa-döntő idején elvégzett vizsgálat eredménye bizonyult pozitívnak, minek következtében a Vk fináléjában elért második helyezését érvénytelenítették. Világbajnoki ezüstérmét azonban megtarthatta, mert a vb-t még lebukása előtt, január 22-én és 23-án rendezték.

A német Sabine Völker, aki Kotyuga kizárása után a harmadikról a második helyre lépett elő a Vk döntőjében, nem csodálkozott azon, hogy vetélytársnője rajtavesztett.

"Kotyuga három évvel ezelőtt a semmiből, 32 évesen robbant be a világ élvonalába - mondta Völker. - Ilyen csodák azonban nincsenek. Minket Németországban folyamatosan ellenőriznek, tőlem többször vettek mintát a felkészülési időszakban is. Kíváncsi vagyok, Fehéroroszországban milyen gyakran bukkannak fel doppingellenőrök az edzéseken."