A Sportdöntőbíróság előtt a görög atléták ügye

MTI
2005.10.14. 23:34
Pénteken Lausanne-ban megkezdődött Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu meghallgatása a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A két görög sprinter azt akarja bebizonyítani a testületnek, hogy a tavalyi athéni olimpia előtt nem követett el doppingvétséget.

A 2000-es sydneyi játékokon 200 m-en győztes Kenteriszt és 100-on ezüstérmes Tanut tavaly a megnyitó előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a vizsgálaton. A NOB először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

A Görög Atlétikai Szövetség nem büntette meg a sportolókat, mert szerinte az érintettek nem tudtak arról, hogy ellenőrzésre kell menniük. A nemzetközi szövetség (IAAF) ugyanakkor más eredményre jutott az ügyben, és májusban tiltakozást nyújtott be a CAS-hoz a görögök felmentő ítélete ellen.

A meghallgatás szombaton folytatódik.