Schmitt és Aján együtt emlékezett az olimpiai bajnokokra

MTI
2005.10.28. 15:50
Olimpiai bajnokok, olimpikonok, olimpiabarátok mellett az ötkarikás aranyérmesek nevét viselő iskolák diákjai vettek részt pénteken a Farkasréti temetőben az Olimpiai Bajnokok Emlékfalánál rendezett hagyományos koszorúzási ünnepségen, amelyen Schmitt Pál MOB-elnök mondott beszédet. A megemlékezésen a múlt pénteken az elnökség által leszavazott főtitkár, Aján Tamás is részt vett.

Schmitt Pál hangoztatta, hogy az utókor szeretettel emlékezik a már elhunyt száz olimpiai bajnokra, akinek nevét aranybetűkkel őrzi a márványtábla, hiszen annak idején valamennyien oly sok örömet szereztek az ország népének, és örök példaképek maradnak. A száz, már eltávozott bajnok mellett a még közöttünk élő száznyolcvan aranyérmes adhat erőt, hitet, kitartást - amint ezt Schmitt Pál hangoztatta - a mai nemzedéknek, a torinói és pekingi olimpiára készülő sportolóknak.

Az emlékfal megkoszorúzása után avatták fel Lemhényi Dezsőnek, az Olimpiai Bajnokok Klubja két évvel ezelőtt elhunyt elnökének síremlékét, amelyet Balás Eszter Munkácsy-díjas szobrászművész tervezett. Zsivótzky Gyula az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriuma nevében hangoztatta, hogy követik Lemhényi Dezső szellemiségét. Az emlékezők Csanádi Árpádnak, a MOB korábbi főtitkárának síremlékét is megkoszorúzták.