A két Korea közösen rendezne olimpiát

MTI
2005.11.15. 11:12

A dél-koreai Puszan polgármestere azt szeretné, ha a város az észak-koreai fővárossal, Phenjannal közösen pályázna a 2020-as nyári olimpia rendezési jogának elnyeréséért. Hur Nam Szik hangsúlyozta, az ötletéről még tárgyalnia kell a Koreai NDK képviselőivel, de úgy látja, van remény a közös kandidálásra.

A polgármester arra alapozza véleményét, hogy november elsején történelmi bejelentést tett a két ország: a 2008-as pekingi, valamint a 2006-os dohai Ázsiai Játékokon Észak- és Dél-Korea közös csapattal szerepel.

A 3,7 millió lakosú Puszan - a Koreai Köztársaság második legnagyobb városa - 2002-ben otthont adott az Ázsiai Játékoknak, valamint a Japánnal közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság néhány mérkőzésének. Hur jelezte: az olimpiai pályázati bizottság hamarosan feláll, és megkezdi az előkészületeket. A 2020-as játékokra 2009-ig kell jelentkezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, amely 2013-ban dönt majd a helyszínről.

A Koreai Köztársaság 1988-ban volt házigazdája nyári ötkarikás játékoknak, azonban a szöuli eseményt az északi szomszéd politikai okokból bojkottálta.

A múltban volt már rá példa, hogy a Koreai félsziget két országa egy zászló alatt vonult fel világversenyeken: a 2000-es sydneyi olimpiával együtt hat alkalommal fordult elő, hogy nemzetközi sporteseményen a nyitó- és záróünnepségen együtt masírozott a Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói küldöttsége. Közös csapattal viszont még egyszer sem versenyeztek ötkarikás játékokon.