Felfüggesztett börtönt kapott a doppingcsempész kerekes

MTI
2006.01.26. 17:45
Raimondas Rumsas litván profi kerékpárost és feleségét, Editát, valamint lengyel orvosát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a franciaországi bonneville-i bíróság tiltott teljesítményfokozók csempészéséért.

A 2002-es Tour de France zárónapján - amikor is Rumsas összetettben a harmadik helyen végzett - Editát letartóztatták a francia-olasz határon, mert autójában jelentős mennyiségű doppingszert találtak. A hölgy azzal védekezett, hogy beteg édesanyjának szállítja a készítményeket. Végül három hónap múlva került szabadlábra óvadék ellenében.

Versenyző férjét - aki elkerülte Franciaországot, mert ott elfogatási parancsot adtak ki ellene - 2005 júniusában, olaszországi otthonában fogták el, ő egy hónapot töltött rács mögött. Most mindkettőjükre négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A 2003 májusában doppingvétséget elkövető, és emiatt a Lampre csapatából száműzött Rumsas orvosa, Krzysztof Ficek egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az ítélet szerint ugyanis ő szerezte be a doppingszereket.