Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

NATO-repülők vigyázzák a téli olimpia biztonságát

MTI
2006.02.02. 09:49
A NATO két légtérfigyelő AWACS-gépet küld járőrözni a február 10-én kezdődő torinói téli olimpia idejére Észak-Olaszország fölé, a játékok biztonságának fokozására - jelentette be szerdán Brüsszelben James Appathurai, a katonai szövetség szóvivője.

A 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások óta a NATO AWACS-gépei rendszeresen bekapcsolódnak a nagy sportesemények biztosításába: így volt ez a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia, valamint a 2004-es portugáliai labdarúgó Eb és a szintén 2004-ben tartott athéni olimpia idején is. Ez utóbbi biztosításánál a NATO hadihajókat és az esetleges vegyi, bakteriológiai és atomtámadás veszélyeinek kivédését célzó különleges alakulatot is Görögországba vezényelt, de Appathurai szerint ezúttal erről nincs szó: a katonai szövetség részéről mindössze a két repülőgépet küldik a térségbe. (Hétfőn Jaap de Hoop NATO-főtitkár elfogadta a német kormány kérését, s így a nyári labdarúgó-világbajnokság biztosításába is bekapcsolódnak majd ezek a repülők.)

Az olasz hatóságok nagyon komolyan veszik a téli olimpia biztonságát: a hivatalos adatok szerint mintegy 16 ezer embert vetnek majd be erre a célra, nem pusztán rendőröket, de katonákat, síelő egységeket, mesterlövészeket, tűzszerészeket, s több vadászgép is készenlétben áll, hogy az AWACS riasztására bármikor felszállhasson.

A NATO 17 ilyen, az AWACS-hez tartozó repülőgéppel rendelkezik: ezek majdnem 800 kilométeres átmérőjű körben képesek bármilyen repülő eszköz felderítésére és azonosítására. Az AWACS-gépek üzemeltetésében a NATO 26 tagállama közül 13, köztük Magyarország vesz részt. Lengyelország éppen most szerdán jelentette be, hogy aláírta a szándéknyilatkozatot a csatlakozásról.