Ervin
14 °C
22 °C

Doppingellenőrök jártak Thorpe-nál

MTI
2006.11.20. 12:31
Az ausztrál doppingellenes ügynökség (ASDA) emberei tettek látogatást Ian Thorpe-nál közvetlenül annak keddre ígért bejelentése előtt, amelyben a többszörös olimpiai és világbajnok ausztrál úszósztár tudatja: folytatja-e versenyzői pályafutását.

Az ellenőrök elvégezték a kontrollt, de az ASDA szóvivője sietett leszögezni: a mintavételnek semmi köze nincs Thorpe-nak a jövőjére vonatkozó közléséhez, csupán véletlen egybeesésről van szó.

A bennfentesek mindenesetre tudni vélik, hogy Thorpe nem indul a márciusi, melbourne-i világbajnokságra selejtező versenyeken, ennél fogva hiányozni fog a hazai rendezésű vb-ről is.

Ha valóban ezt jelenti be a 24 éves úszó, különösebb meglepetést nem okoz, hiszen jelentősebb nemzetközi viadalon a 2004-es athéni olimpiai játékok óta nem vett részt, magyarázata szerint motiváció hiánya, betegség és kézsérülés miatt.

Edzője, Tracey Menzies ugyan kitart amellett, hogy tanítványa hosszú távra tervez és a 2008-as pekingi olimpián rajthoz áll. Az ausztrál válogatott volt vezetőedzője, Don Talbot a hétfői Sydney Morning Heraldban úgy fogalmazott: ha Thorpe a vb-kvalifikáción nem indul, akkor annak esélye, hogy ott lesz a pekingi ötkarikás játékokon, gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Ami tény: Thorpe minden idők legkiválóbb úszóinak egyike, aki első világbajnoki címét alig 15 esztendősen, 1998-ban szerezte. Eddig 10 vb- és öt olimpiai aranya van, utóbbiakból kettőt 2004-ben, a görög fővárosban gyűjtött be, s 21 világcsúcs is fűződik a nevéhez.