Százhét kerékpáros ellen folyik doppingeljárás

MTI
2007.04.30. 14:17
Spanyolországban keres ügyvédet a Giro d,Italia-győztes Ivan Basso, aki ellen újból vizsgálatot indított doppingolás gyanújával az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI).

A huszonkilenc éves olasz kiválóság a tavaly kirobbant spanyolországi botrányban érintett, miután a neve szerepelt a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes listáján. Basso egy tekintélyes madridi ügyvédet szeretne felkérni, aki az ugyancsak perbe fogott Oscar Sevillát és Angel Viciosót is védi. "Ellentámadásával" azt kívánja elérni, hogy tekintsék érvénytelen bizonyítéknak azt a hét tasakot, amely a CONI szerint az ő vérét tartalmazza. A szerdán kezdődő római kihallgatáson arra fogják felszólítani a kerekest, hogy járuljon hozzá saját és a tárolókban lévő DNS-minta összehasonlításához.

Olasz sajtóértesülések szerint a Discovery Channel csapat által jelenleg felfüggesztett Basso beismerő vallomás esetén kettő helyett csak egyéves eltiltást kapna. Ez azért lehetne jó "üzlet" neki, mert idén már valószínűleg úgysem indulhat el a Tour de France-on és a Girón.

A "Puerto hadművelet" nevű rendőrségi akció legújabb fejleménye, hogy újabb gyanúsítottak kerültek a spanyol nyomozók látókörébe, így már összesen 107 versenyző ellen folyik eljárás. Az ügy aktáinak terjedelme meghaladja a hatezer oldalt.