Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Csúcsgázsiért bokszolt Mayweather és De La Hoya

MTI
2007.05.10. 13:08
A boksztörténelem bevételi világcsúcsot hozó és eddigi legnagyobb nézettséget produkáló összecsapásának bizonyult immár hivatalosan is a magyar idő szerint vasárnap hajnalban lezajlott Las Vegas-i csata a címvédő Oscar De La Hoya és kihívója, Floyd Mayweather Jr. között.

A Boksz Világtanács (WBC) nagyváltósúlyú vb-övéért kiírt és megosztott pontozással ugyan, de Mayweather győzelmét eredményező mérkőzést, amely iránt szerte földön hatalmas érdeklődés nyilvánult meg, az Egyesült Államokban a csütörtökön publikált adatok szerint 2,15 millióan nézték meg fizetős tévécsatornán, leróva az 5 cent híján 55 dolláros "láthatási fejadagot", ami összesen 120 millió dolláros bevételt jelent ebből az egyetlen forrásból is a meccs szervezőinek és szereplőinek.

A felek nem egyformán jártak jól: a két amerikai öklöző közül a 34 éves De La Hoya - aki 38 győzelem mellett karrierje ötödik vereségét szenvedte most el - a címmeccsért eleve garantált pénzzel és a "pay-per-vew" televíziós publikum befizetéseiből neki járó hányaddal együtt az AP szerint 45 millió dollárral gazdagodott, míg 30 esztendős kihívója, aki 38. - amúgy utolsónak mondott - profi fellépésén is megőrizte veretlenségét, valamivel több mint 20 millióval hízlalhatta bankszámláját.

A két amerikai kesztyűs párbaja előtt a csúcsgázsit illetően a nehézsúlyú klasszisok, Mike Tyson és Evander Holyfield egyik összecsapása állt az élen: a királykategória szintén amerikai képviselői az 1997-es vb-ütközetükért, amelyben "mellékszálként" Tyson kiharapott egy darabot Holyfield füléből, állítólag 35 millióra taksált "fejpénzt" kaptak és meccsükre csaknem 2 millióan fizettek elő.

Mayweatherék ringtalálkozójára - 19 millió dollár különbevételt jelentően - összesen 50 ezer jegyet adtak el, 17 ezren közvetlenül a helyszínen, az MGM Grand kaszinó arénájában követhették nyomon élőben az eseményeket, míg majdnem kétszer ennyien az épületen kívül, egy lezárt területen kivetítőn láthatták a rekordokat döntő meccset. Éppen a különlegesen jelentős haszon miatt a nem távoli jövőben megdőlhetnek a mostani csúcsok is, ha - visszavonulási ígéret ide vagy oda - újból összecsap De La Hoya és Mayweather, a sajátjuk mellett a nézőmilliók és persze a mérkőzésrendezésből profitálók nagy örömére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?