A francia sportminiszter tagadja, hogy versenyzőként doppingolt

MTI
2007.05.14. 16:55
Jean-Francois Lamour francia sportminiszter jogi lépéseket tervez azon médiumokkal szemben, amelyek állítólagos doppingügyeiről írtak.

A kardvívóként kétszeres olimpiai bajnok Lamourról dán és kanadai lapok jelentettek meg olyan tartalmú cikkeket, melyek szerint aktív versenyzőként 1987-ben és 1989-ben tiltott szert fogyasztott.

"Soha nem doppingoltam!" - jelentette ki Lamour, aki egyben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alelnöke, és aki bízik abban, hogy a szervezet novemberi tisztújító közgyűlésén elnöknek választják.

A WADA tanácsát telefonon arról értesítette - a montreali ülésen utazási nehézségek miatt nem tudott részt venni -, hogy az egyik esetben nem bizonyosodott be a feltételezés, a másikban pedig olyan szerről van szó, amely akkor nem szerepelt a tiltó listán.

Első alkalommal a stimulánsnak minősülő koffeint találtak a szervezetében, de a B próba nem erősítette meg a megállapítást, két évvel később pedig pholcodint mutattak ki egy teszt során - ez egy köhögés elleni szirup összetevője -, de a szer nem volt tiltott.

Az 1984-ben és 1988-ban olimpiai aranyérmes volt vívó egyúttal hozzátette, ezek az esetek korábban is ismertek voltak, így azok felmelegítése szerinte nem véletlen, vélelmezhetően összefügg a WADA-elnökséggel.