Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Tudósok kétségei a Landis-ügyben

MTI
2007.05.22. 12:49
Szakértőnek felkért két tudós is kétségeinek adott hangot, hogy a doppingvétséggel vádolt Floyd Landis amerikai kerékpáros eltiltható a rendelkezésre álló adatok alapján.

John Amory, a Washingtoni Egyetem, és a német Wolfram Meier-Augenstein, a belfasti Queen's Egyetem professzora hosszú magyarázattal szolgált, hogy mennyire kell és lehet elfogadni a tavalyi Tour de France-on lebukott versenyző doppingeredményét.

A magát ártatlannak valló 31 éves bringás ügyében kezdett tárgyalássorozat magyar idő szerint csütörtök hajnalban ér véget.

Landis a 17. szakasz után produkált pozitív mintát, amelyben túl magas tesztoszteronszintet mutattak ki. Ezek után az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) a tavalyi Touron levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette és egy francia laboratóriumban - speciális módszerekkel - elvégzett újabb vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki. A kerekes a laborban elkövetett hibáknak tulajdonítja az eredményt.

Az amerikai sztár lenne a Tour 104 éves történetében az első, akit utólag megfosztanak címétől.