Egymillió dolláros büntetést kapott Ausztria a NOB-tól

MTI
2007.05.24. 10:57
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön egymillió dollárra büntette ausztriai tagszervezetét a tavalyi torinói téli olimpia doppingbotránya miatt.

A NOB tájékoztatása szerint a végrehajtó bizottság egyhangúlag hozta meg döntését. Az osztrákoknak ugyanakkor nem kell befizetniük a pénzt a szervezet kasszájába, hanem a NOB levonja majd az összeget a nekik járó támogatásaiból.

Az ügy előzménye, hogy Walter Mayer, a sílövő-válogatott korábbi edzője nem lehetett ott hivatalosan a 2006-os, torinói téli olimpián, mert 2002-ben, Salt Lake Cityben részese volt egy vérátömlesztéses doppingügynek. Ő azonban meglátogatta az osztrák sícsapatot. Ezt követően az olasz rendőrség két házkutatást is tartott a válogatott szállásán, és az akciók során 100 injekciós tűt, 30 kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglalt le.

A torinói botrányban érintett hat versenyzővel, Wolfgang Perner és Wolfgang Rottmann biatlonosokkal, illetve Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder és Roland Diethart sífutókkal kapcsolatban a múlt hónapban úgy döntött a NOB, hogy többé nem indulhatnak ötkarikás játékokon. Az érintettek közül négyen a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak.