Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogerős: Schmitt MOB-elnököt szabálytalanul erősítették meg

MTI
2007.05.24. 15:24
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét, amely megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született, a Schmitt Pált 69-69-es szavazataránnyal elnöki tisztségében meghagyó határozatot. Erről Boros Dániel ügyvéd tájékoztatta az MTI-t.

A tagok egyharmadának kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál visszahívása volt. Az elnök a tanácskozáson felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén - az érvénytelen gépi voksolás után papíron szavaztak a küldöttek - azonban 69-69-es eredmény született, három tartózkodás mellett. (Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat kellett volna.) Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést. Schmitt kijelentette: "szoros eredmény volt, de nyertem."

Az első fokú ítélet megállapította, hogy helytelen volt az eljárás, mivel a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. A levezető elnök hibázott, mivel a MOB Alapszabálya 17 § 1. pontja kimondja, hogy "szavazat egyenlőség esetén a szavazást a vita folytatása után egy alkalommal meg kell ismételni".

A mostani döntés nem kötelezi a MOB-ot új eljárás lefolytatására. Ennek azért sincs realitása, mert a rendkívüli közgyűlés óta többször változott a tagság összetétele.

Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke az MTI megkeresésére azt mondta, akárcsak az első fok után, az olimpiai bizottság nem kívánja kommentálni a döntést, s a pekingi felkészülésre koncentrál.