Jogerős: Schmitt MOB-elnököt szabálytalanul erősítették meg

MTI
2007.05.24. 15:24
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét, amely megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született, a Schmitt Pált 69-69-es szavazataránnyal elnöki tisztségében meghagyó határozatot. Erről Boros Dániel ügyvéd tájékoztatta az MTI-t.

A tagok egyharmadának kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál visszahívása volt. Az elnök a tanácskozáson felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén - az érvénytelen gépi voksolás után papíron szavaztak a küldöttek - azonban 69-69-es eredmény született, három tartózkodás mellett. (Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat kellett volna.) Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést. Schmitt kijelentette: "szoros eredmény volt, de nyertem."

Az első fokú ítélet megállapította, hogy helytelen volt az eljárás, mivel a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. A levezető elnök hibázott, mivel a MOB Alapszabálya 17 § 1. pontja kimondja, hogy "szavazat egyenlőség esetén a szavazást a vita folytatása után egy alkalommal meg kell ismételni".

A mostani döntés nem kötelezi a MOB-ot új eljárás lefolytatására. Ennek azért sincs realitása, mert a rendkívüli közgyűlés óta többször változott a tagság összetétele.

Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke az MTI megkeresésére azt mondta, akárcsak az első fok után, az olimpiai bizottság nem kívánja kommentálni a döntést, s a pekingi felkészülésre koncentrál.