Döntős a női tőrcsapat a vívó-Eb-n

MTI
2007.07.05. 16:10
Fordulatos összecsapáson, ráadásban elért találattal nyert a magyar női tőrválogatott az olasz csapat ellen, ezzel bejutott a döntőbe a genti vívó Európa-bajnokságon.

Remekül indult az összecsapás - a viadal honlapja szerint - Varga Gabriella 5-2-re verte Valentina Vezzalit, Knapek Edina ugyanennyire Margherita Granbassit, majd Mohamed Aida 4-1-re Giovanna Trillinit, vagyis az első három pár után 14-5-re vezettek a magyarok. A lendület a második szakaszra is megmaradt, Varga 4-1-re, Mohamed 5-3-ra hozta következő asszóját, Knapek pedig 7-7-es döntetlent ért el, így a zárókör előtt 30-16 volt a állás.

Ekkor viszont nagyot változott a helyzet, Granbassi 6-2-re győzött Mohamed, Trillini pedig 10-3-ra Varga ellen. Knapek 35-32-es vezetésnél lépett pástra Vezzali ellenében, majd az olasz klasszis sorozatban hét tust adott (35-39), ezzel elúszni látszott az összecsapás. Aztán ismét fordulat következett, Knapek az utolsó fél percben négyszer megszúrta ellenfelét, így következett a ráadás. Ebből mindössze két másodperc telt el, amikor a magyar tőröző bevitte a győzelmet jelentő tust (40-39).

"Először a mennyben voltunk, majd a pokolban, aztán megint a mennyben - mondta az MTI érdeklődésére Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya. - Harmincöt-harminckilencnél Edina kérdezte tőlem, mit csináljon, csak annyit tudtam neki mondani, hallgasson a szívére. Erre négyszer nekirontott Vezzalinak és mindegyik akciója bejött. Aztán a hosszabbításban még egyszer megcsinálta ugyanezt. Nagyon örülünk, de a lányokból idegileg sokat kivett, hogy majdnem eltáncoltak egy simának tűnő győzelmet."

A másik ágon az oroszok 45-42-re verték a lengyeleket, így velük találkoznak a magyarok a 18 órára kiírt döntőben.