Marcell
19 °C
32 °C

Az EP elnöke nem zárja ki a pekingi olimpiai bojkottját

MTI
2008.03.22. 12:44
Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke indokoltnak tartja a nyári olimpiai játékok bojkottját, ha Kína továbbra is elutasít mindenféle párbeszédet a dalai lámával, a tibetiek szellemi vezetőjével.

A politikus a Bild am Sonntag német vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette: "Pekingnek döntenie kell. Haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a dalai lámával. Ha ennek nem lesz jele, akkor indokoltnak tartom a bojkott-intézkedéseket".

Pöttering leszögezte: "Nem szabad kizárni a pekingi olimpiai játékok bojkottjának a lehetőségét. Sikeres olimpiát szeretnénk, de nem a tibetiek elleni kulturális népirtásnak az árán, amiről a dalai láma beszél.

Az Európai Parlament szerdán megvitatja a tibeti fejleményeket. Pöttering közölte, kezdeményezni fogja, hogy az EU tagállamai alakítsanak ki közös álláspontot az emberi jogok védelméről Tibetben.

"Kína fontos partner Európa számára, így például a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A párbeszéd és az együttműködés kölcsönös érdek. A tibeti népet azonban nem szabad ezért feláldozni, mert önbecsülésünket veszítenénk el vele" - hangoztatta a kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Unió sportminiszterei a hét elején tartott szlovéniai megbeszélésükön ellenezték a pekingi olimpia bojkottálását. Úgy ítélték meg, hogy a korábbi olimpiai bojkottok megmutatták, hogy az ilyen fellépéssel csak korlátozott hatás érhető el.