Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EP elnöke nem zárja ki a pekingi olimpiai bojkottját

MTI
2008.03.22. 12:44
Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke indokoltnak tartja a nyári olimpiai játékok bojkottját, ha Kína továbbra is elutasít mindenféle párbeszédet a dalai lámával, a tibetiek szellemi vezetőjével.

A politikus a Bild am Sonntag német vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette: "Pekingnek döntenie kell. Haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a dalai lámával. Ha ennek nem lesz jele, akkor indokoltnak tartom a bojkott-intézkedéseket".

Pöttering leszögezte: "Nem szabad kizárni a pekingi olimpiai játékok bojkottjának a lehetőségét. Sikeres olimpiát szeretnénk, de nem a tibetiek elleni kulturális népirtásnak az árán, amiről a dalai láma beszél.

Az Európai Parlament szerdán megvitatja a tibeti fejleményeket. Pöttering közölte, kezdeményezni fogja, hogy az EU tagállamai alakítsanak ki közös álláspontot az emberi jogok védelméről Tibetben.

"Kína fontos partner Európa számára, így például a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A párbeszéd és az együttműködés kölcsönös érdek. A tibeti népet azonban nem szabad ezért feláldozni, mert önbecsülésünket veszítenénk el vele" - hangoztatta a kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Unió sportminiszterei a hét elején tartott szlovéniai megbeszélésükön ellenezték a pekingi olimpia bojkottálását. Úgy ítélték meg, hogy a korábbi olimpiai bojkottok megmutatták, hogy az ilyen fellépéssel csak korlátozott hatás érhető el.