Szabadlábon az olümpiai tiltakozók

MTI
2008.03.25. 11:31
Szabadlábra helyezték azt a három francia tiltakozót, akik hétfőn megzavarták az olimpiai lánggyújtási szertartást a görögországi Olümpiában.

A Tibet szabadságáért tüntető aktivisták - a Riporterek határok nélkül nevű szervezet tagjai - egyikének sikerült eljutnia a pódiumig, ahol éppen Liu Csi, a pekingi játékok szervezőbizottságának (BOCOG) elnöke beszélt. A demonstráló egy zászlót mutatott fel, amelyen az olimpiai ötkarika bilincsekből áll, miközben a rendőrök közbeléptek és elvezették.

"Nem a görögök megsértése volt a célunk, mi a kínai rezsim ellen akartunk tiltakozni" - mondta az előállított tüntetők egyike. A kínai média nagy terjedelemben számolt be a lánggyújtásról, az incidenst azonban sehol sem említette.

Az angol nyelvű China Daily napilap legalább nyolc cikket közölt az olümpiai eseményekről - az egyiket "Tökéletes rajt az aranyért" címmel -, de a rendzavarást kihagyta belőlük. A kommunista párt kínai nyelvű lapja, a Zsenmin Zsipao teljes címlapján a ceremóniát taglalta, de a tiltakozásról hallgatott. Az állami hírügynökség híreit átvevő Kuangming Zsipao annyit közölt, hogy "a tibeti emberek várják az olimpiát", és "az egész ország lelkesen figyelte a váltófutás kezdetét".

Az állami televízió elővigyázatosan csúsztatva sugározta a görögországi ünnepséget, és közvetlenül a tiltakozóakció előtt megszakította a közvetítést. A kommentátorok sem tettek említést az incidensről. A csak külföldiek számára fogható kínai CNN és BBC-híradásokban elsötétült a képernyő, amikor a rendzavarás képei következtek.

A fáklyát vasárnap veszi át Athénban a BOCOG képviselője, majd másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan európai körútra indul. A tervek szerint július 20-án érkezik Lhaszába, Tibet fővárosába. A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.