Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Perköltségre gyűjtenek Marion Jones társai

MTI
2008.04.24. 11:18

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két hete úgy döntött, hogy az amerikai atlétától nemcsak az egyéni számokban, hanem a váltókban nyert medáljait is elveszi. Utóbbi intézkedés a 4x400 m-en vele együtt diadalmaskodó Jearl Miles-Clarkot, Monique Hennagant, LaTasha Colander-Richardsont és Andrea Andersont valamint a 4x100-on ugyancsak bronzérmes Chryste Gainest, Torri Edwardst, Nanceen Perryt és Passion Richardsont is érinti.

"Május 1-ig kell benyújtanunk kérvényünket a CAS-hoz, de mivel ez már túlmutat a mi anyagi lehetőségeinken, létrehozzuk az Alapítvány az ártatlan olimpikonok védelmére nevű szervezetet" - jelentette be Monique Hennagan.

A hamis tanúzás, csekkhamisítás és tiltott szerekkel való visszaélés miatt időközben bebörtönzött Jones tavaly októberben vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. Ezért a NOB a 2000-es játékokon szerzett öt (három arany, két bronz), míg az IAAF - minden, az adott két évben elért eredményével egyetemben - a 2001-es edmontoni vb-n nyert három érmétől (két arany, egy ezüst) megfosztotta. Jones már valamennyi medált visszaszolgáltatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!