Valér
4 °C
8 °C

A B próba is igazolta a görög súlyemelők vétkességét

MTI
2008.05.02. 15:17

Az amerikai AP hírügynökségnek pénteken - név nélkül - nyilatkozó görög bírósági illetékes azt mondta, hogy a kontroll tiltott anyag, az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltrienolon jelenlétét mutatta ki a versenyzőktől levett mintákban. Az ellenőrző vizsgálatokat egy németországi laboratóriumban végezték el.

A pozitív végkimenetelű analízis csaknem bizonyosan azt jelenti, hogy görög súlyemelő nem indulhat a pekingi olimpián.

A doppingbotrány kiindulópontja március 7-e volt, amikor is a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak a görög súlyemelő-válogatottnál, és a vizsgálatkor levett tesztanyag A próbája a 14 kontrollnak alávetett emelő közül 11-nél pozitív eredményt mutatott. Az április 4-i hivatalos athéni bejelentés nyomán a görög emelők szövetségi kapitánya, a 60 éves Hrisztosz Jakovu benyújtotta lemondását, ám nyugdíjba vonulása sem mentheti meg a felelősségre vonástól. Jakovunak és legfőbb segítőjének, a volt súlyemelő Valeriosz Leonidisznek hétfőn kell megjelennie tanúságtételre, miután április 17-én mindkettőjüket meghallgatta a doppingügyben vizsgálódó görög ügyész. Andreasz Karaflosz pénteken a 11 vétkest hallgatta meg, aki írásban tett vallomásában - az EFE tudomása szerint - egyformán azt állította: nem tudja, hogy került szervezetébe a tiltott szer.

A már csak volt vezetőtréner eredendően egy kínai táplálék-kiegészítőket gyártó céget tett felelőssé, mondván, hogy versenyzői a Sanghajban bejegyzett Auspure Biotechnology nevű vállalat hibájából produkáltak pozitív eredményt, mivel a kínai szállítmány tiltott összetevőket is tartalmazott, amiről viszont - a vezetőedző állítása szerint - ők nem tudtak. A görögök "doppingbukfence" után Athénba bocsánatkérő levelet küldő gyárat, amint azt kínai illetékesek bejelentették, időközben - hivatalosan ideiglenesen - bezárták. Jakovu helyzetét azonban nehezíti, hogy egy korábbi versenyzője, az 1988-as szöuli olimpián részt vett Hrisztosz Konsztantinidisz azzal vádolta meg, hogy annak idején - jelesül 1997-ben - doppingolásra akarta őt rávenni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft