Triatlon-Eb: aranyérmes a magyar női juniorváltó

MTI
2008.05.11. 19:22
Aranyérmes lett a Szalay Szandra, Horváth Gréta, Tóth Zsófia összeállítású magyar junior női váltó a lisszaboni triatlon Európa-bajnokságon.

A verseny során a staféta minden tagjára 300 méter úszás, 8 kilométer kerékpározás és 2 kilométer futás várt. A magyar staféta - amelytől dobogós helyet, de leginkább aranyérmet várt a szakvezetés - szinte rajt-cél győzelmet aratott, noha voltak pillanatok, amikor az oroszok vezettek, ám a váltózónába és - ami a legfontosabb - a célba a magyarok értek elsőként, ráadásul nagy fölénnyel.

A szombaton hatalmasat bukott oroszlányi Szalay ugrott elsőként a vízbe, majd harmadikként futott ki onnan. A második számban még teljesen együtt volt a mezőny, csupán az orosz trió első tagja lógott meg, de a magyar tehetség a futás alatt nemhogy behozta lemaradását, de még 5 másodpercet rá is vert riválisára.

Horváth az úszást követően együtt ment ki az orosz versenyzővel tekerni, és saját bevallása szerint vetélytársa többször megpróbálta leszakítani - sikertelenül. A futás, ha lehet, minden várakozást felülmúlt, ugyanis a szombaton 11. Horváth 25 másodperces előnyre tett szert.

A magyar váltó utolsó tagja, a szombaton a felnőttek között 11. Tóth a vízben még megtartotta előnyét, de kerékpáron beérte az orosz staféta utolsó embere. A legerősebb számában kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat lesz az első. A célegyenesben az utolsó 100 métert már végig a magyar zászlót lobogtatva tette meg, majd a befutóban üdvözölhette társait. Tavaly a koppenhágai kontinensviadalon ezüstérmet nyert a váltó a németek mögött, akkor Horváth helyett Kovács Zsófia volt a csapat tagja.