Történelmi összecsapás NFL-ben

2011.11.24. 15:01 Módosítva: 2011.11.24. 15:02

Az NFL hálaadás napi játéknapján az amerikai foci történelmében először csap össze egymással két olyan edző, akik testvérek. A Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers, Jim és John Harbough irányította csapatok (Harbough Bowl) meccse ilyen szempontból is pikáns, hovatovább életük erre predesztinálta őket. Apjuk, Jack Harbaugh az egész életet az NFL-re áldozta, majd Jim 1995-ben, az Indianapolis Coltsot majdnem a Super Bowl-ig vezette.

John Harbough - az idősebbik fivér – 2008-ban lett a Baltimore csapatának vezetőedzője, és azóta mindig a rájátszásba vezette az alakulatot. Idén 7-3-al áll a Ravens, és ismét az esélyesek között tartják számon.

Jim 2001-ben fejezte be aktív pályafutását játékosként, majd az Oakland irányítóit edzette. Ezek után az egyetemi futballban vállalt szerepet, a Stanfordnál elért sikereknek köszönhetően 2010-ben ő lett az év edzője. 2011 januárjában nevezték ki a San Francisco vezetőedzőjének, ahol gyakorlatilag egy holt szezon alatt csodát tett, 9-1-es mérlegénél csupán a regnáló bajnok, a Green Bay Packers áll jobban az NFL-ben.

A mérkőzés tehát nem csak a testvérek miatt lesz érdekes, hiszen összecsap az NFL legkeményebb védelmei közül kettő. Ez valószínűsíti, hogy a kiváló futójátékosoknak, Ray Rice és Frank Gorenak nem sok siker terem ezen az estén, mivel mindkét csapat átlagban 100 yard alatt tartotta aktuális ellenfelét.

A két csapat irányítói között egy nagy különbség van, a megbízhatóság. Alex Smith a 49ers irányítója idén – az előző évekkel ellentétben – pontosan és magabiztosan játszik, kevés labdát ad el. Joe Flacco, a Baltimore irányítójának volt már idén közel 400 passzolt yardos meccse, és volt olyan is, ahol átadásainak kevesebb, mint harmada volt csupán sikeres.

A várhatóan szoros mérkőzésen a rúgókra fontos szerep hárul, egy kihagyott mezőnygól vagy egy sikeres távoli rúgás eldöntheti a meccset.

További két mérkőzést rendeznek még csütörtökön, a Detroit Lions az idén még veretlen Green Bay-t fogadja, a Miami Dolphins pedig Dallasba látogat.

Az NFL alapszakasz 12. hetének csütörtöki játéknapján:

Detroit Lions – Green Bay Packers

Dallas Cowboys – Miami Dolphins

Baltimore Ravens – San Francisco 49ers