Az NFL Király Lindái

2012.02.05. 20:21
Elfelejtett szöveg, indokolatlan előadásmód, ordítozás. A Király Linda-effektus az NFL meccseken sem ismeretlen jelenség. Kattintson a legkínosabb amerikai himnusz-előadásokért!

A döntő 0.30-kor kezdődik, éjféltől kövesse az Indexen!

Az amerikai profiliga is kitermelte a maga Király Lindáit az elmúlt évek során, többszörösen díjazott énekeseken és tehetségkutatókból felkapott tinisztárokon egyaránt fogott már ki az amerikai himnusz előadása. A ma esti Superbowlon a Grammy-díjas Kelly Clarksonra hárul a nagy feladat. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mennyire rosszul sikerülhet egy-egy ilyen produkció.

A legfrissebb élmény Steve "kancsöcs" Tyler két héttel ezelőtti AFC-döntős himnusza. Az Aerosmith 63 éves énekese hamis volt, rikácsolt, kapott is érte a sajtóban hideget-meleget. Tyler a meccset egyébként a díszpáholyban smúzolva szurkolta végig.

A Billboard szerint az egyik legrosszabb himnusz a dominikai származású Kat DeLuna nevéhez fűződik, aki 2008-ban egy Dallas-meccs előtt alkotott emlékezeteset. DeLuna előadásmódja körülbelül egy körzeti tévé tehetségkutatójának selejtezőjét idézi, és a legrosszabb az egészben, hogy meg van győződve arról, hogy jól csinálja. Nem úgy a Cowboys-stadion közönsége, ők egyöntetű fújozással jutalmazták az ifjú sztárt. Állítása szerint a kudarcot nagyon nehezen heverte ki az akkor húszéves énekes.

Ennél jóval kínosabb, ha valaki a szöveget felejti el. Az American Idol tehetségkutatóban befutott Lauren Alaina az idei alapszakaszban, a Detroit egyik meccse előtt sült bele a himnuszba, sportnyelven szólva jó kezdés után erős visszaesés következett, a negyedik sort egyszerűen kihagyta. A legkínosabb az egészben, hogy a produkció alatt a résztvevőket pásztázó kamera éppen olyan játékost talált meg, aki gond nélkül énekelte az Alaina által elfeledett részt.

A legismertebb égést talán Christina Aguilera hozta össze. A sztár tavalyi Superbowlon a széles nyilvánosság előtt írta át a Star-Spangled Banner szövegét, a "O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming," helyett "What so proudly we watched at the twilight's last gleamin” énekelt, utólag azzal magyarázva a bakit, hogy teljesen áthatotta a patriotizmus, és elveszett a szövegben. Az már csak a ráadás, hogy a himnusz végén a játéktér fölött elhúzó vadászgépeket a helyszínen senki sem láthatta, mert a Cowboys stadion tetejét a rossz idő miatt korábban behúzták.

Grátiszként pedig következzen egy olyan produkció, ami az NFL-hez ugyan nem kapcsolható, mégis Carl Lewis előadását aligha lehet überelni. A sokszoros olimpiai bajnok futó legalább tudott röhögni magán.