Mária
17 °C
29 °C

Katarban zuhant le egy magyar műrepülőbajnok

2014.03.07. 21:09 Módosítva: 2014-03-07 21:36:03

Halálos balesetet szenvedett egy katari bemutatón többszörös magyar bajnok műrepülő, Nádas Tamás, aki március 20-án lett volna 45 éves.

  • a pilóta az idei évet új géppel, egy Extra 330 SC-vel kezdte, ez volt az első bemutató, ahol ezzel repült
  • több közel-keleti országba hívták különböző bemutatókra, többek között a Bahreini Királyságba, Szaúd-Arábiába és Kuvaitba is
  • az elmúlt három évben minden alkalommal megkapta az Év Műrepülő Pilótája címet Magyarországon

A baleset Dohától nem messze az Al Khor repülőtéren történt, és videó is készült.

Az airportal.hu egy brit szemtanút idéz , aki szerint „a futópálya felett, a talajszinthez igen közel, valamint háthelyzetben repülte az Extra 330 SC típusú repülőgépét. A futópálya végénél a gépet feljebb akarta emelni Tamás, mikor a függőleges vezérsík a talajt érintette, majd a repülőgép a betonnak csapódva több száz métert sodródott tovább, mígnem a homokos talajon állt meg”.

Névjegy

Nádas Tamás 1969. március 20-án született, tavaly elnyerte az Év Műrepülője címet, 2012-ben pedig Nyíregyházán kapott aranyérmet a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjában – írta róla a Dehir.hu. Nádas saját honlapja szerint 2011-ben és 2012-ben is az Év Műrepülő Pilótája volt Magyarországon.

Januárban az Al Khor Airshow főszervezője kérte fel, hogy a Katari Állam legelső légiparádéján is tartson bemutatót. „Tóth László tiszteletbeli külgazdasági tanácsostól hallottunk először Nádas Tamás nemzetközi sikereiről és úgy gondoltuk, hogy ő a legmegfelelőbb műrepülő pilóta, aki mesterfokon bemutathatja nekünk a műrepülés magasiskoláját – indokolta Nádas Tamás meghívását Mr. Khaled al Khater, az Al Khor airshow fő szervezője a kalohírek.hu szerint. Műsora után meghívást kapott Bahreini Királyságba, Szaúd-Arábiába és Kuvaitba is. 

A portál azt írja, hogy Nádas az idei évet egy új repülőgéppel kezdte, egy Extra 330 SC  típusú repülőgéppel, aminek „tragikus módon csupán ez az egyetlen katari légi bemutató adatott meg".